Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lege stilte feil diagnose over telefon, kvinne (59) i koma

Hadde ikke svineinfluensa, men hjernehinnebetennelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||En 59-årig kvinne fra Namsos fikk diagnosen svineinfluensa over telefon av legen sin, og ble bedt om å holde sengen. Fire dager senere falt hun i koma.

Kvinnen ringte legen da hun følte seg syk for halvannen uke siden, og fikk klar beskjed om at hun hadde svineinfluensa. Diagnosen, som ble stilt over telefon uten undersøkelser, holdt på å ta livet av kvinnen, skriver Trønder-Avisa.

Hun hadde nemlig ikke influensa, men en alvorlig hjernehinnebetennelse, viste det seg senere.

To dager etter første kontakt med legen ble smertene i nakken og hodet enda større, og hun ringte igjen.

- Min mor fikk igjen beskjed om at hun hadde svineinfluensa, og at hun måtte holde senga. Det var fortsatt ikke noe tema ta henne inn til undersøkelse, sier datteren Hege Barstad.

Samme kveld som hun var blitt avvist av både fastlegen og legevakten for fjerde gang, segnet hun om og falt i koma.

Kritisk tilstand

Men legevakten i Namsos ville heller ikke da ta henne inn, fordi hun hadde diagnosen svineinfluensa, forteller sønnen Thomas Barstad.

- Jeg var livredd for at mor skulle dø, og derfor ville jeg ha henne til Sykehuset Levanger når de ikke kunne hjelpe henne i Namsos, sier han.

I Levanger ble det raskt fastslått at 59-åringen ikke hadde noen tegn på svineinfluensa, men en alvorlig hjernehinnebetennelse, i tillegg til en bakterieinfeksjon i hjerteklaffen. Hun ble umiddelbart lagt i respirator, og tilstanden ble vurdert som kritisk.

Hun ble liggende i respirator i flere dager, og selv om hun nå er koblet fra den, vet legene ikke hvorvidt hun vil bli helt bra igjen. Familien planlegger å sende en klage til Helsetilsynet.

- For meg framstår det som helt ufattelig at mor ble avvist av fastlegen og legevakten i fire dager uten å få hjelp, sier Thomas Barstad, som i dag er glad for at moren er i live.

Beklager sterkt

59-åringens fastlege legger seg flat.

- Jeg kan ikke gjøre noe annet enn å beklage på det sterkeste, både overfor kvinnen og hennes familie. Dette skulle selvfølgelig aldri ha skjedd, sier legen til Trønder-Avisa.

Han mener han handlet i tråd med regelverket fra myndighetene da han stilte svineinfluensadiagnosen over telefon og ikke kalte henne inn til undersøkelse. Han understreker at han aldri hadde mistanke om noen annen sykdom.

Hundrevis av svineinfluensadiagnoser har den siste tiden blitt stilt per telefon i Norge, siden regelverket sier at pasienter med klare symptomer ikke skal inn til undersøkelse, grunnet smittefare. Nå har imidlertid myndighetene gått bort fra dette.

- Jeg ser ikke bort fra at det kan ha oppstått en vanskelig situasjon fra legens side på grunn av retningslinjene, sier kommunelege Per W. Tvete, som har fagansvaret for den kommunale legevakten i Midtre Namdal.

Han understreker at det inntrufne aldri skulle ha skjedd, og er innstilt på å komme til bunns i hvorfor kvinnen ble nektet behandling.


(NTB)

 

 

IKKE H1N1... men hjernehinnebetennelse. En 59 år gammel kvinne havnet i koma etter at fastlegen feildiagnostiserte henne over telefon. Kvinnen fikk ikke komme inn på legevakten i Namsos fordi de fryktet influensaen. Foto: Scanpix/AP Photo/Center for Disease Control and Prevention, C. S. Goldsmith and A. Balish
IKKE H1N1... men hjernehinnebetennelse. En 59 år gammel kvinne havnet i koma etter at fastlegen feildiagnostiserte henne over telefon. Kvinnen fikk ikke komme inn på legevakten i Namsos fordi de fryktet influensaen. Foto: Scanpix/AP Photo/Center for Disease Control and Prevention, C. S. Goldsmith and A. Balish Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!