Lege «sykes» ut av helse-Norge

- Jeg kan ikke forstå hva som ligger bak behandlingen av meg. Tyske leger, som ikke kan et ord norsk, blir importert til Norge. Mens jeg, som kan norsk og har mange års erfaring bak meg, er arbeidsledig, sier Mohammed Talib (48) oppgitt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mohammed Talib kom til Norge for seks år siden. Da den forrige Golfkrigen herjet i Irak, flyktet han sammen med sin familie.

Før han flyktet jobbet Talib fire år som kommunelege, militærlege, assisterende kirurgilege og assisterende medisinsk lege i Irak, og ni år som allmennpraktiker i Kuwait.

- Selv ferske medisinstudenter står sterkere enn meg når det gjelder å få seg jobb, sier han.
- Kollegaer jeg har jobbet med ved de ulike norske sykehusene har vært hyggelige. Jeg skjønner derfor ikke hva denne utestengningen skyldes. Jeg tror dette er et tegn på at noe er alvorlig galt i systemet.

Jeg begriper ikke hvorfor jeg fryses ut når behovet for leger er så stort, sier Mohammed Talib opprørt.

Gode attester

Mohammed har fått godkjent sin utdanning i Norge, og besto alle nødvendige prøver og kurs i medisinsk fagspråk. I to år jobbet han som hospitant og vikarlege på forskjellige sykehus i Norge, og fikk svært gode attester. Slik beskriver en overlege på Rikshospitalet Mohammed Talib i en attest:

«Etter vår vurdering har Mohammed Talib solide og tilstrekkelige medisinske kunnskaper, han er interessert og arbeidsom. Han har tilstrekkelig faglig kunnskap og norsk-kunnskaper til å funksjonere som lege i Norge.»

Fra nord til sør

Mohammed Talib forteller at han har sendt søknader til alle sykehus fra nord til sør. Han har spesielt søkt på turnusstillinger, men får til svar at stillingene er besatt.

I september 1997 kom det nye retningslinjer til medisinsk turnustjeneste, hvor det ble besluttet at kandidater med medisinsk eksamen fra utlandet skulle få delta i den offentlige tildelingen av turnusplasser.

Talib ble ikke informert om disse retningslinjene tross hyppig kontakt med fylkeslegekontoret. Han ble utallige ganger nektet når han ville ha påmeldingsskjemaet ved fylkeslegekontoret, og måtte til slutt krangle til seg et slikt skjema.
Da var fristen allerede ute, og neste frist er ikke før 15. april med turnusstart 15. januar 1999.

<B>FRYSES UT:</B> - Jeg begriper ikke hvorfor jeg fryses ut når behovet for leger er så stort, sier Mohammed Talib. Sønnen Alib (t.h) har gitt opp legestudiet på grunn av farens situasjon.