Lege tiltalt etter morfindød

En Oslo-lege er tiltalt for grov uaktsomhet. Han er anklaget for å ha foreskrevet en altfor sterk morfinblanding slik at en mannlig pasient døde av en overdose morfin.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo-politiet har gitt legen et forelegg på 30000 kroner for brudd på legeloven.

Legen nekter straffskyld, og har ikke godtatt forelegget. Straffesaken kommer opp i Oslo tingrett etter rettsferien. Det er avsatt tre dager i retten.

På Radiumhospitalet

Etter det Dagbladet får opplyst, var det 16. november i 2000 at legen på Radiumhospitalet angivelig skal ha opptrådt grovt uaktsomt da han skrev ut resepten til en 45 år gammel kreftsyk pasient.

Ifølge forelegget foreskrev legen en morfinblanding med styrke 10 milligram pr. milliliter, mens det korrekte for pasienten skulle være en styrke på ett milligram pr. milliliter.

Morfinblandingen ble foreskrevet fordelt på seks flasker med 100 milliliter pr. flaske. Foreskrevet dosering var 20 milliliter fem ganger daglig.

Livløs på sofa

Lørdag 18. november, to dager etter at resepten var utskrevet, ble 45-åringen funnet livløs på en sofa i sitt eget hjem. Etter det Dagbladet får opplyst, ble det gjort flere forsøk på gjenoppliving, uten at det lyktes. 45-åringen ble kjørt til Buskerud sentralsykehus i Drammen, men ved ankomst ble 45-åringen erklært død.

Dødsfallet ble karakterisert som mistenkelig, politiet ble rutinemessig koblet inn - og det ble foretatt obduksjon. Rapporten viser «svært høy konsentrasjon av morfin i blodet».