Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lege tiltalt for nye seksuelle overgrep mot pasient

Dømt for overgrep i Norge, men beholdt legeautorisasjonen i Danmark. Nå er han tiltalt igjen.

FIKK JOBB: Den danske mannen fikk jobb ved Psykiatrisk hospital på Risskov i Århus i Danmark. Her begikk han ifølge tiltale nye overgrep mot en kvinnelig pasient han behandlet. Foto: Scanpix
FIKK JOBB: Den danske mannen fikk jobb ved Psykiatrisk hospital på Risskov i Århus i Danmark. Her begikk han ifølge tiltale nye overgrep mot en kvinnelig pasient han behandlet. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En dansk mann (49) er tiltalt av statsadvokaten i Danmark for å utnytte sin stilling som psykiater ved et sykehus på Jylland til å misbruke en kvinnelige pasient seksuelt.

Tiltalen ble tatt ut i midten av august.

Påtalemyndigheten mener mannen i perioden oktober 2013 til august 2014 brukte de ukentlige møtene han hadde med en pasient til å skaffe seg samleier med henne. Han skal også ha lånt og gitt kvinnen penger og gaver.

Statsadvokaten ber retten om å frata mannen retten til å arbeide som lege.

Saken skaper debatt i Danmark, ettersom psykiateren ble dømt til halvannet års fengsel for tilsvarende overgrep i Norge allerede i 2011. Dette visste danske myndigheter, ettersom både norske helsemyndigheter og Dagbladet kontaktet dem om saken. Men de lot være å frata ham autorisasjonen.

• Les Dagbladets serie Overgripere i hvitt

Endret navn Etter endt soning i Norge reiste han til Danmark i 2013. Der skiftet han raskt navn, slik at han i praksis kunne ta ny jobb uten at arbeidsgivere fant ut om hans kriminelle bakgrunn.

Vinteren 2014 sendte Dagbladet flere henvendelser til den danske Sundhedsstyrelsen, helsemyndighetene som fører kontroll med legers autorisasjoner i Danmark, med spørsmål om legens arbeidssituasjon i Danmark.

Sundhedsstyrelsen bekreftet at den overgrepdømte mannen fortsatt hadde autorisasjon som lege i landet, men nektet å oppgi hans nye navn.

- Legen har skiftet navn og er derfor oppført i Sundhedsstyrelsens autorisasjonsregister under sitt nye navn. Han har navne- og adressebeskyttelse, derfor kan vi ikke opplyse deg om hans nye navn, skrev daværende jurist i Sundhedsstyrelsen Jens Christian Villadsen i februar 2014 til Dagbladet.

Fikk ny jobb Med sitt nye navn og støttende danske helsemyndigheter som ikke informerte verken presse eller potensielle arbeidsgivere om hans nye identitet, søkte den overgrepdømte legen flere nye jobber i Danmark. Det viser en gjennomgang som Danske TV2 har gjort i høst. Allerede i 2013 fikk han jobb ved Risskov Hospital ved psykiatrisk avdeling. I august året etter ble han anmeldt han til politiet for seksuelle overgrep.

Psykiateren valgte å si opp stillingen og skaffer seg nye jobb som daglig leder og psykiater på Brønderslev Psykiatriske Hospital i Nord-Jylland. Ingen der visste om overgrepene han ble etterforsket av politiet for. Heller ikke Sundhedsstyrelsen slo alarm, til tross for at de for lengst var varslet om de nye angivelige overgrepene og kjente til dommen mot han i Norge.

Først i august 2015, et par uker før politiet ble mannen tiltalt, fratok danske helsemyndigheter mannen hans legeautorisasjon.

Kritikk - Vi hadde gjerne sett at det fremgikk fra Sundhedsstyrelsen, at der var noen helt klare forhold knyttet til denne mannen, siger Legefaglig direktør i Region Midtjylland til dansk TV2.

Mannens advokat, Peter Bach-Nielsen, har ikke besvart Dagbladets henvender.

Det siste året er Sundhedsstyrelsens regelverk endret, slik at de i større grad kan ta autorisasjoner fra leger som er under etterforskning av politiet.

- Vi går nå inn parallelt med at politiet efterforsker saker og vurderer om vi har grunnlag for å frata autorisasjonen deres midlertidig, sier sjef for styrelsens tilsyn Anette Lykke Petri til dansk TV2.

UNDER TILTALE - IGJEN: Den danske legen og psykiateren ble dømt i Norge for gjentatte seksuelle overgrep mot en norsk pasient. Nå er han satt under tiltale igjen for overgrep mot en dansk kvinnelig pasient. Foto: Mannens pass
UNDER TILTALE - IGJEN: Den danske legen og psykiateren ble dømt i Norge for gjentatte seksuelle overgrep mot en norsk pasient. Nå er han satt under tiltale igjen for overgrep mot en dansk kvinnelig pasient. Foto: Mannens pass Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!