Lege tiltalt for sexovergrep mot barn

En tidligere lege og barnevernspedagog, som er fradømt retten til å praktisere etter en pedofilidom, er tiltalt for sexovergrep mot tre småjenter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

59-åringen er tidligere dømt for grove sexovergrep mot fem jenter, derfor er strafferammen er etter tiltalen 21 års ubetinget fengsel.

Den ene jenta skal 59-åringen hatt samleier med mens hun var 12- 13 år gammel. Statsadvokaten har tatt ut tiltale for utuktig omgang. Ekslegen skal ha kommet i kontakt med 12-åringen gjennom familien.

Dette betyr at han angivelig har misbrukt et tillitsforhold til barnet på en grov måte.

Overfor de to andre småjentene er det snakk om utuktig handling.

Ifølge tiltalen har 59-åringen tatt nakenfoto av ei av jentene med klar seksuell fokusering. Dette skjedde på ei hytte han disponerer ved Halden. 59-åringen, som er bosatt i Oslo, skal også ha lastet ned ca. 20000 bilder med barneporno fra Internett.

Han er i tillegg tiltalt for å ha oppbevart hasj på hytta.

Dømt for overgrep

Mannen ble i 1988 dømt for grove sexovergrep mot fem småjenter. Overgrepene fant sted mens han praktiserte som lege.

Jentene den gang var ikke 59-åringens pasienter, sjøl om han benyttet sin kjennskap til bedøvende midler til å dope ned et offer.

Ifølge dommen fra Eidsivating lagmannsrett dopet legen ei mindreårig jente ved flere anledninger i perioden 1994- 97, før han hadde sex med jenta, som da lå i dyp søvn.

Jenta var seks år da disse overgrepene begynte. Legen tok sexbilder av overgrepene.

Han ble også dømt for utuktig handlinger overfor fire andre barn, som alle var åtte år eller yngre. Dette var overgrep han også fotograferte.

Aldri mer lege

Han mistet ved dom retten til å praktisere som lege for alltid, sjøl om hans forsvarer, høyesterettsadvokat Tor Erling Staff, protesterte høylytt.

Høyesterett stadfestet seinere dette rettighetstapet på livstid. Rikets øverste dommere slo imidlertid fast at lisenstapet ville ramme hardt, sjøl om legen hadde vist vilje til å ta fatt i sine problemer ved å gå i terapi, som det het i kjennelsen.

59-åringen utdannet seg først som barnevernspedagog, før han i voksen alder begynte å studere medisin.