Lege tok vin som betaling

Ruspasienten fikk resepter for å roe nervene - og legen tok betaling i vin. Det er duket for bakrus for legen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SKIEN/TØNSBERG (Dagbladet): Maken til sak har fylkeslegen i Vestfold aldri opplevd. Klager på leger pleier å handle om helt andre ting enn at de tar betaling i flytende form. Før het det doktor-sprit, nå kan doktor-vin være et passende navn.

-  Det alvorlige i denne saken er at det ikke er snakk om ei flaske som en gave. Etter de opplysningene vi har legen fått betaling for sin reseptutskriving i vinflasker over et års tid, sier seniorrådgiver ved Fylkeslegen i Vestfold, Svein-Erik Ekeid, til Dagbladet.

Granskes

-  Jeg vil ikke si hvor mange flasker vin det dreier seg om. Men pasienten har fått regelmessig med resepter i løpet av et år og har betalt med vin, sier Ekeid.

-  Hva slags resepter?

-  Det dreier seg om vanedannende medisiner.

Vinlegen er under gransking av Helsetilsynet fra før. I den perioden da rusmisbrukeren betalte med vin, hadde legen ingen refusjonsrett overfor trygdevesenet. Det er ukjent om vinen ble ført opp som betaling i legens selvangivelse. Pasient og lege ordnet oppder og da.

Det var ansatte i helsevesenet som varslet fylkeslegen om den spesielle måten å betale for resepter på.

-  Når vi sender en sak til Helsetilsynet betyr det at vi mener den bør granskes, sier seniorrådgiver Svein-Erik Ekeid.

Saken kan også havne hos politiet, men det er det opp til Helsetilsynet å vurdere.

Taxfree

Vinflaskene legen fikk som betaling, kjøpte pasienten på en rekke turer til både Sverige og Danmark. Han dro regelmessig til utlandet for å skaffe seg drikkevarer. Noe gikk til eget forbruk - en del vin fikk legen nyte godt av.

-  Kvaliteten på vinen? Nei, det kan jeg ikke si noe om. Heller ikke om den var fransk, spansk eller italiensk, sier Svein-Erik Eiid.

I et uttalelse til fylkeslegen i Vestfold har legen erkjent å ha mottatt vin, men som gave og ikke betaling.