Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lege: Tregere postgang kan få konsekvenser for nyfødte

Regjeringen foreslår å halvere antall postdager, men det mener Rolf D. Pettersen utgjør en risiko.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Endringene i Posten kan få alvorlige følger for nyfødte med alvorlig medfødt sykdom som er avhengige av raske svar, advarer lederen for Nyfødtscreeningen.

Regjeringen foreslår å halvere antall postdager, men det mener Rolf D. Pettersen utgjør en risiko, ifølge Dagsavisen.

- Alle forsinkelser vil være utfordrende for barn med alvorlig medfødt sykdom. Tregere postgang gir helt klart større risiko for å komme for sent til med oppfølgende, livreddende tilbud, sier han.

Det gjennomføres screening av nyfødte barn for å avdekke om barnet kan ha én av i alt 25 alvorlige, arvelige sykdommer. Blod sendes på et filterkort til Nyfødtscreeningen i Oslo, hvor det blir analysert.

- Vi finner 55 til 60 barn hvert år som raskt trenger medisinsk oppfølging for å unngå irreversible skader eller død, sier Pettersen. Han legger til at flere trenger behandling i løpet av de første levedøgnene.

Han forklarer at disse prøvene sendes med Posten og at de opplever at det brukes lengre tid på forsendelse enn tidligere. Han sier at også svarene på prøvene som sendes til foreldrene, vil bruke to til tre dager mer. Ifølge Pettersen finnes det ikke noe velfungerende alternativ til Posten.

- Det er ingen nasjonal IKT-struktur i Norge for elektronisk kommunikasjon mellom de ulike sykehusene for rekvirering eller utveksling av prøvesvar, så her er vi igjen avhengig av Posten for viktig kommunikasjon.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling