Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset

Lege trekker seg i protest

Lege Dominic Pimenta truet med å si opp jobben om ikke Dominic Cummings gikk av. Nå har han gjort ord om til handling.

RASERI: Mange er rasende på Dominic Cummings etter at han reiste til Durham og brøt karantenereglene. Foto: AFP / NTB scanpix
RASERI: Mange er rasende på Dominic Cummings etter at han reiste til Durham og brøt karantenereglene. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer

- Dette er meg, akkurat nå på vei tilbake inn i covid-intensivavdelingen hvor jeg har jobbet de to siste månedene, skrev den britiske legen Dominic Pimenta på Twitter i slutten av mars.

Det har stormet rundt Dominic Cummings, rådgiver til den britiske statsministeren, da det kom fram at han hadde brutt britenes strenge karanteneregler.

27. mars reiste han til Durham, samtidig som han var i karantene med antatt coronasmitte. Dette fikk legen, med samme fornavn, til å se rødt.

Pimenta påpekte at han selv ikke har sett foreldrene sine siden januar, og anklaget statsministerens sjefrådgiver for å spytte på det britiske helsesystemets (NHS) innsats.

- Om ikke han trekker seg, gjør jeg det.

Sint over håndteringen

Løftet vakte oppsikt, og nå melder The Guardian at Pimenta virkelig mente alvor. Ifølge avisa har Pimenta besluttet å slutte i jobben hos NHS.

Dette fordi Pimenta frykter at oppførselen til Cummins kan bidra til å trigge en ny bølge av coronaviruset, i tillegg til at han er sint over myndighetenes håndtering av pandemien.

MEDIESTORM: Boris Johnsons rådgiver Dominic Cummings er i hardt vær for tiden, etter avsløringene om at han har brutt britenes strenger corona-regler. Video: AP Vis mer

I en uttalelse til The Guardian beskriver legen Cummings' offentlige forklaring på karantenebruddene som et «latterlig eventyr». Dette skal ha vært dråpen som fikk begeret til å renne over for legen.

Legens sjefer sier ifølge avisa at hans beslutning er «veldig trist og en tragedie», og advarte at andre kollegaer som har kjempet mot viruset kan følge Pimentas eksempel.

Pimenta sier at han vil bruke karrierepausen til å tilbringe mer tid med barna sine, i tillegg til å jobbe med veldedighetsorganisasjonen HEROS, som han opprettet i mars. Organisasjonen jobber med å skaffe smittevernutstyr til frontlinja i NHS.

Han forteller at han denne uka har levert papirarbeidet som vil sette i gang prosessen for å forlate jobben hos NHS. Han skal etter planen da være ferdig i sin stilling i oktober. Pimenta legger til at han vil bli værende i jobben om en eventuell ny bølge treffer, og fram til denne er over.

Demonstrasjon

Avsløringene om karantenebruddet har skapt sterke reaksjoner i Storbritannia, inkludert i Cummings' eget nabolag. Videoer har tidligere vist at rådgiveren hånes av sine egne naboer.

Torsdag ettermiddag ble det holdt en demonstrasjon utenfor hjemmet hans, skriver PA News. Rundt 20 personer gjennomførte en såkalt «die-in»-protest, hvor demonstrantene later som at de dør for å illustrere alvoret.

CORONAVIRUSET: Storbritannias statsminister Boris Johnson måtte svare på hvorvidt han mener hans rådgiver, Dominic Cummings har gått over streken. Video: AP Vis mer

De var utenfor boligen hans i rundt 30 minutter. Her tok de til orde for at Cummings skal fratre sin stilling.

På ett av skiltene til demonstrantene sto følgende:

- Over 50 000 er døde, samtidig leker du «king of the castle».

Barnard Castle var et av stedene Cummings skal ha vært innom da han brøt karantenereglene.

Viser til unntaksregel

Cummings har tidligere uttalt at hjemmet hans har blitt «et mål for trakassering». Bruddet på karantenereglene har blitt begrunnet med et ønske om at familiemedlemmer skulle hjelpe til med å passe på sønnen.

Cummings sier han bestemte seg for å dra etter at kona fortalte ham at hun var syk, og mistenkte coronasmitte.

- Jeg trodde det beste jeg kunne gjøre var å kjøre til en isolert hytte ved mine foreldres gård. Konklusjonen min var denne: Dersom både jeg og kona mi ble syke, kunne slektninger ta hånd om sønnen vår.

Han har gjentatte ganger vist til at veiledningene gir rom for unntak i tilfeller av «eksepsjonelle omstendigheter» knyttet til små barn.

Verken Cummings eller kona er blitt testet for coronaviruset. Han understreker at familien ikke hadde nærkontakt med foreldrene under oppholdet på gården.

- Jeg kan ikke se at jeg har brutt reglene, sier han.

Statsminister Boris Johnson har erklært full støtte til sin rådgiver.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!