Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronavirus:

Lege varslet: «Uakseptabelt»

I e-poster som Dagbladet har fått innsyn i, varslet en kommuneoverlege i Nord-Norge lokale helsemyndigheter om at han hadde ventet i fem døgn på resultater fra coronatester.

VARSLET: En kommuneoverlege i Nordland varslet om å ikke ha mottatt resultater fra coronatester etter fem døgn. Foto: NTB Scanpix
VARSLET: En kommuneoverlege i Nordland varslet om å ikke ha mottatt resultater fra coronatester etter fem døgn. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I starten av mars henvendte en kommuneoverlege i en kommune i Nordland seg til ledelsen ved Helgelandssykehuset, samt direktør i Helse Nord, om at han hadde ventet i opptil fem døgn på prøveresultatene fra coronatester.

Dette går fram av interne e-poster som Dagbladet har fått innsyn i. I emnefeltet beskrev kommuneoverlegen det som «problemer med analyser av coronaprøver».

I en e-post skriver kommuneoverlegen at de ble gjort oppmerksomme på en gruppe personer i kommunen, som viste symptomer på influensa etter å ha reist i Nord-Italia. På bakgrunn av dette ble ti personer hjemmeisolert og testet for coronaviruset, står det skrevet.

Testene fant sted onsdag 26. februar og torsdag 27. februar, skriver kommuneoverlegen. Videre står det skrevet at de aktuelle prøvene ble mottatt ved mikrobiologisk avdeling ved UNN i Tromsø torsdag 27. februar og fredag 28. februar.

Coronatest

Fem døgn etter første forsendelse, mandag 2. mars, hadde kommuneoverlegen fortsatt ikke mottatt testresultatene fra UNN. I en e-post adressert til ledelsen ved Helgelandssykehuset og direktøren i Helse Nord, går det fram at kommuneoverlegen er frustrert over situasjonen:

«Dette oppleves som et stort problem, da konsekvensene ved eventuelle positive prøver vil være enorme med tanke på isolering av kontakter og smitteoppsporing av personer med kontakt til gruppen for ei uke siden!

Jeg har som kommuneoverlege og smittevernlege en forventning om at prøver av syke pasienter, som har vært i et risikoområde, analyseres og mottas veldig fort – alt utover ett til to døgn til prøvesvar virker uakseptabelt.

Dessuten skaper ventetida stor frykt blant befolkningen og mange henvendelser til helsetjenesten.»

ULOVLIG: Grunnet smittefare for coronavirus har dette blitt ulovlig i X Games. Vis mer

Dagbladet har vært i kontakt med den aktuelle kommuneoverlegen, som ikke har kommentert saken.

Dagbladet har også vært i kontakt med UNN, som bekrefter hendelsen. De har imidlertid ikke ressurser til å undersøke når resultatene ble levert, men kan opplyse at de er blitt levert til kommunen.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Utfordringer coronavirus

Overfor Dagbladet erkjenner kommunikasjonsrådgiver ved UNN, Jørn Resvoll, at de har hatt utfordringer tilknyttet coronatestene.

FØRSTE DØDSFALL: På Dagsrevyen torsdag kveld sier statsminister Erna Solberg at et eldre menneske i Norge har dødd som følge av coronasmitte. Video: NRK Vis mer

- Det har til tider vært en utfordring å få prøver inn til laboratoriene raskt nok. Prøvene sendes i posten, og postgangen får ikke vi gjort så mye med. I Nord-Norge er det store avstander, og spesielt i helgene kan det ta ekstra lang tid, uttaler han til Dagbladet og fortsetter:

- I starten måtte i tillegg alle prøvene fra oss sendes til FHI for verifisering, noe som gjorde at prosessen tok enda lengre tid. Dette trenger vi ikke lenger å gjøre i like stor utstrekning, noe som betyr at vi sparer tid.

Hele Norges coronakart