Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Legeansettelser ute av kontroll

Og underskuddene ved sykehusene vokser kraftig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sykehusene har ansatt langt flere leger enn de har fått tillatelse til de siste åtte årene. Riksrevisjonen mener situasjonen er ute av kontroll.

Helse- og omsorgsdepartementet tildeler hvert år en stillingskvote for leger i spesialisthelsetjenesten. Kvoten er basert på anbefalinger fra Nasjonalt råd for spesialistutdanning av leger og legefordeling. Likevel har sykehusene ansatt dobbelt så mange leger som rådet har anbefalt siden 1999.

- Det virker som det er litt ute av kontroll, sier ekspedisjonssjef Therese Johnsen hos Riksrevisjonen til Aftenposten.

Riksrevisjonen gransket legetildelingene i 2006 og konkluderte med at situasjonen var urovekkende. Mens det ble tildelt 180 nye legestillinger, fikk spesialisthelsetjenesten 462 flere leger dette året.

Samtidig med den voldsomme legeøkningen har altså underskuddene ved norske sykehus vokst kraftig.

- Det kan virke som et paradoks at sykehus som hvert år har problemer med å holde seg innenfor de tildelte økonomiske rammene, ansetter leger utover det de er tildelt. Personalkostnader utgjør 60 prosent av kostnadene i sykehus og er slik sett den viktigste årsaken til at sykehusene ikke holder budsjettene, sier direktør Bjørn-Inge Larsen i Sosial-og Helsedirektoratet.

Helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad (Ap) har pålagt helseforetakene å nedsette utvalg ved hvert sykehus for å få bedre kontroll med bemanningen.

(NTB)

Foto: Bjørn-Owe Holmberg / Dagbladet
Foto: Bjørn-Owe Holmberg / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media