Coronakrisa i India:

Legebildet forbløffer: - En tsunami

Bildet av den indiske legen Sohil Makwana har gått viralt. - For tiden står frontlinjearbeiderne i alle land i samme situasjon. Jeg tror jeg representerte dem alle, sier legen til Dagbladet.

REPRESENTANT: Til Dagbladet sier den indiske legen Sohil Makwana at han tror bildene av ham med og uten smitteverndrakt har fått så mye oppmerksomhet, fordi han representerer helsearbeidere i hele verden. Foto: Privat
REPRESENTANT: Til Dagbladet sier den indiske legen Sohil Makwana at han tror bildene av ham med og uten smitteverndrakt har fått så mye oppmerksomhet, fordi han representerer helsearbeidere i hele verden. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sykehusene er fulle, det er mangel på oksygen, beskyttelsesutstyr og medisiner, og døde mennesker blir brent på jorder fordi også krematoriene har sprengt kapasitet.

For hver dag som går settes det nye dystre rekorder om antall coronadøde og smittede i India.

Det kan være vanskelig å ta inn eller beskrive alt det som det kriserammede Iandet står i. Da kan et bilde kanskje si litt mer.

Bildet gikk viralt

En av dem som står i frontlinja i det indiske helsevesenet er legen Sohil Makwana. Onsdag delte han et bilde av seg selv på Twitter, som siden da har gått viralt.

Makwana jobber ved GMERS Medical College and Hospital, Dharpur-Patan - en medisinsk høyskole som ligger i Patan, Gujarat.

I twitterposten har legen delt ett bilde av seg selv iført full smitteverndrakt, og ett bilde etter at han har tatt av seg utstyret.

På det siste bildet er mannen åpenbart gjennomsvett.

KONTRASTER: Kontrastene er store i det coronautsatte India. Mens coronadøde lik brennes i parkene, reiser de rike ut av landet i privatfly. Jeg frykter det kan bli verre, sier Espen Nakstad til Dagbladet. Bilder: BILDER: AP / NTB / DAGBLADET TV / FLIGHTWATCH / FLIGHTRADAR Reporter: Christian Roth Christensen Vis mer

- Stolt

Dagbladet har kontaktet Makwana på e-post og fått tillatelse til å bruke bildet. Om hvordan det er å jobbe med alt utstyret på seg, sier han:

- Det blir tungvint å jobbe i PPE-kit (Personal Protective Equipment Kit) i dette varme og fuktige klimaet. Men vi har akklimatisert oss.

At bildet skulle få så enorm respons hadde han aldri forventet, fortsetter han, men legger til at han er glad for at bildet har blitt delt så mye.

«Stolt over å tjene nasjonen», er Makwanas egen kommentar til bildet.

Han sier han har blitt overøst med kjærlighet fra hele India og også andre deler av verden etter at han publiserte det.

- Det spredte seg som en ild og nådde hvert eneste hjørne. Jeg er lykkelig over at nyheter, bilder og videoer, som viser hvordan leger har det, spres - fordi det viser hvordan vi takler denne situasjonen. Det skaper også en bevissthet, sier han og legger til:

- For tiden står frontlinjearbeiderne i alle land i samme situasjon. Jeg tror jeg representerte dem alle.

Forberedt på torden - fikk tsunami

Søndag satte India nok en dyster rekord med 3689 registrerte coronadødsfall det siste døgnet. Dette er fjerde dag på rad at landet melder om over 3000 coronarelaterte dødsfall.

Overfor Dagbladet skildrer doktor Makwana den ekstremt krevende jobben han og kollegene hans står i:

- Sykehus er overfylt med pasienter. Mange må vente på tur for å bli innlagt, ettersom det er få steder som har ledige senger.

Makwana forteller videre at denne andre bølgen med coronasmitte i landet har vært ventet, men aldri i det omfanget de nå opplever.

- Bølgen var forventet og vi var forberedt, men bølgen kom plutselig, og ble for høy til å håndteres med de tilgjengelige ressursene, sier han og fortsetter:

- Vi var forberedt på tordenvær, men det vi fikk var en tsunami.

- Unge rammes katastrofalt

Han forteller at eldre personer, og personer med underliggende sykdommer som diabetes, overvekt og høyt blodtrykk også under denne bølgen dominerer de som ikke overleverer coronainfeksjonen, men legger til:

- Sammenliknet med forrige bølge rammer denne bølgen også ungdommer katastrofalt, og mange unge pasienter har også mistet livet.

Avslutningsvis i e-posten skriver legen at han øyner et håp for framtida til India.

- Vi tror denne bølgen vil vare i ytterligere en måned. Ressursene er også klare nå, så dødeligheten vil gradvis reduseres.

Mørketall

Pandemien har så langt krevd minst 215 542 liv i India, ifølge NTB.

Mørketallene antas imidlertid å være store, og mange dødsfall blir trolig ikke fanget opp av myndighetene.

19,5 millioner indere har til nå fått påvist coronasmitte, 392 488 bare det siste døgnet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer