Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Legedrap-siktet lagt inn på psykiatrisk sykehus

I retten kommer psykiatrisk sakkyndige til å uttale at Kamel Mellah ikke bør settes i fengsel for drapet på lege Stein Sjaastad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): For rundt to uker siden ble drapssiktede Kamel Mellah overført fra fengselet til en spesialavdeling på Dikemark Sykehus, der han blir værende til saken skal opp for retten - og trolig mye lengre.

- Lite sannsynlig med fengsel

- Tilstanden hans ble verre. Det er ingenting som tyder på at han blir ført tilbake til noe fengsel ifølge de signalene vi har fått fra fagfolkene, sier politioverbetjent Finn Abrahamsen ved Oslo politidistrikt til Dagbladet.no.

Han er fornøyd med sykehus-løsningen i varetektsperioden og at Mellah nå får behandling.

- Det gjør det enklere for både politiet, fengselsvesenet og ikke minst siktede selv. Dette er en ordning vi heldigvis får på plass i stadig større grad i tilfeller som krever det, forteller han.

Like etter pågripelsen av Mellah 29. mars i år ble det oppnevnt to psykiatrisk sakkyndige av politiet. Ekspertene har observert algerieren i fengselet, og i slutten av juni leverte de sin skriftlige rapport. Den får trolig avgjørende betydning for utfallet av rettssaken.

- Konklusjonen i rapporten går i retning av at siktede ikke har en tilstand som egner seg for fengselssoning, bekrefter Abrahamsen overfor Dagbladet.no.

Han understreker at det er tingretten som skal ta stilling til hvordan en eventuell soning skal gjennomføres.

INNLAGT I JULI: Mellah ble overført til en lukket avdeling på Dikemark sykehus da tilstanden hans ble forverret i fengselet.
INNLAGT I JULI: Mellah ble overført til en lukket avdeling på Dikemark sykehus da tilstanden hans ble forverret i fengselet. Vis mer

Mellahs DNA på åstedet

Politiet har foretatt en rekke avhør med Mellah, også i sommer, men han har hele tiden holdt fast ved at ikke husker noe som helst fra drapsdagen. 37-åringen forteller også at han har store hull i hukommelsen i en stor periode, inkludert dagene etter at han ble pågrepet.

Men skyldsspørsmålet skal det nå ikke være noen som helst tvil om. Dagbladet.no kjenner til at politiet har funnet DNA fra Mellah ved åstedet og sikret flere andre tekniske beviser. Også drapsvåpenet ble funnet i bygningen, ikke langt fra kontoret der Stein Sjaastad ble drept med mange knivstikk.

- Vi har solid grunnlag for å si at Mellah hadde noe med forbrytelsen å gjøre, konstaterer Abrahamsen.

Det bekrefter også Mellahs advokat, Line Evensen. Hun kommer ikke til å bestride i retten at hennes klient er drapsmannen.

- Bevisene er klare, det er ikke noen tvil her, sier forsvareren til Dagbladet.no.

I april fortalte Evensen til Dagbladet.no at Mellah ikke forstod situasjonen han var i. Siden det har altså den psykiske tilstanden hans blitt ytterligere forverret.

- Han er veldig syk nå. Det er åpenbart at psykolograpporten vil stå sentralt i rettssaken, men jeg vil ikke forhåndsprosedere i media, understreker advokaten.

image: Legedrap-siktet lagt inn på psykiatrisk sykehus

En tiltale av Mellah blir trolig oversendt statsadvokaten i neste uke, men tidfestingen av rettssaken er foreløpig ikke klar.

<B>- VELDIG SYK:</B> Verken sakkyndige, advokat eller politiet er i tvil om at Kamel Mellah har alvorlige psykiske problemer.
<B>DREPT MED FLERE KNIVSTIKK:</B> Lege Stein Sjaastad ble drept på kontoret sitt i Oslo sentrum, etter alt å dømme da Kamel Mellah, som var pasient hos avdøde, kom inn og angrep han med en kniv.