- Legeforeningen er en sammensvergelse

Den drapsdømte legen Christian Sandsdalen går nå til angrep mot foreningen han var medlem i og mot det han kaller «feige og uvitende politikere». - Legeforeningen er en diktatorisk organisasjon, mener Sandsdalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Christian Sandsdalen er blitt 82 år. De siste fire årene har han brukt mye av sin tid på å snakke om aktiv dødshjelp, passiv dødshjelp og hjelp til selvmord. Etter fire runder i rettsapparatet, har norsk rett slått fast at han er en drapsmann som handlet med overlegg, da han satte en dødelig dose på dødssyke Bodil Bjerkmann.

- Uanstendig behandling

Den pensjonerte legen føler han nå kan snakke fritt. Han begynner med Legeforeningen:

- Da denne saken var ny for fire år siden, fikk jeg mange anonyme oppringninger fra kolleger. De sa de støttet meg. Men de var redde for å støtte meg offentlig. De visste at resultatet kunne bli ekskludering fra organisasjonen. Jeg forstår dem godt. Legeforeningen er ingen forening, det er en sammensvergelse hvor en indre krets holder hånd over det som skjer, mener Sandsdalen, som var medlem i nesten 50 år.

Så ble han ekskludert.

- Jeg har fått en uanstendig behandling. Dagen etter det ble kjent i media at jeg hadde satt en sprøyte på Bodil Bjerkmann, ble jeg innkalt på teppet hos fylkeslegen. Det endte med at de tok lisensen min. En tid etter ekskluderte legeforeningen meg, uten at de visste mer om saken enn det som sto i pressen. I løpet av de fire rettssakene har det ikke vært en eneste representant fra Legeforeningen til stede.

Lov for noen få

I dag er aktiv dødshjelp forbudt i Norge. Sandsdalen er tilhenger av en lovendring, slik at aktiv dødshjelp blir legalisert i helt spesielle tilfeller. Til nå er det bare Frp's Fridtjof Frank Gundersen som har tort å ta debatten.

- Jeg tror politikerne tror de tar hensyn til velgerne. Dessuten handler det om uforstand. Jeg kaller det uvitenhet og feighet at de ikke har tort å gå i dybden. De burde gjøre det, ettersom både aktiv og passiv dødshjelp foregår på våre helseinstitusjoner i dag. Men jeg har fått det som jeg vil. Det er blitt en interesse rundt saken, sier Sandsdalen. Vi sitter på Bristol i Oslo. Sandsdalen blir gjenkjent. Folk kaller ham dødshjelplegen.

Sjelesørger

- På lengre sikt har jeg tro på en lovendring. Kanskje etter neste stortingsvalg? Dette handler om en minoritet, men det skal også finnes lover for minoriteter, sier han.

Hjemme hos Sandsdalen har telefon ringt ofte. Personer som vil ta sitt eget liv. Den pensjonerte legen har fungert som sjelesørger.

- Har du fått tilbud om å utføre dødshjelp?

- Ja, det har jeg. Men jeg har hele tida sagt at jeg ikke kan hjelpe dem. Jeg tror likevel jeg har klart å forhindre en del selvmord. Også en del slektninger har spurt, men jeg har sagt at de bør avvente en lovendring. Ellers så kan det jo hende at de kjenner en lege som er villig til å utføre dødshjelp anonymt?

- Utførte du aktiv dødshjelp på andre personer før Bodil Bjerkmann?

- Jeg har ikke gjort det på samme måte før, svarer legen - og nøyer seg med det.

82-åringen har fulgt med på debatten rundt Bærum sykehus. Sandsdalen mener behandlingen som utføres ved flere sykehus er det samme som dødshjelp.

- Bodil Bjerkmann døde etter kort tid. Ved flere sykehus har legene samme mål som meg: at pasienten skal dø. Bare at her utsetter de dødstidspunktet med noen døgn, mener han.

- Tenker du ofte på Bodil Bjerkmann?

- Daglig. Hun var en uhyre sterk personlighet. Et menneske som hadde et sterkt og gjennomtenkt ønske om å få dø!