GIFT: Den argentinske legegruppa Physicians in Crop-Sprayed Towns (PCST) sier ifølge Tech Times at det rett og slett kan være midlene som brukes for å bekjempe viruset som er årsak til eksplosjonen i antallet tilfeller av mikrocefali. Foto: EPA/ANTONIO LACERDA/NTB Scanpix
GIFT: Den argentinske legegruppa Physicians in Crop-Sprayed Towns (PCST) sier ifølge Tech Times at det rett og slett kan være midlene som brukes for å bekjempe viruset som er årsak til eksplosjonen i antallet tilfeller av mikrocefali. Foto: EPA/ANTONIO LACERDA/NTB ScanpixVis mer

Legegruppe åpner for at kjemikaliegigant har skylda for fødselsdefektene

Myggift rett i drikkevannet i de rammede områdene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter nyttår har zikaviruset blitt dekket i spaltemeter på spaltemeter over hele verden, og har langt på vei fått skylda for at en rekke spedbarn i Brasil er født med mikrocefali - en fødselsdefekt der barnet har en underutviklet hjerne og mindre hodemål enn det som regnes som normalt.

Men nå trekkes denne koblingen i tvil fra flere hold. Fredag skrev Dagbladet om hvordan barnekardiolog Sandra Mattos, som har samlet data fra 100 000 nyfødte i brasilianske Paraiba, mener det er for tidlig å konkludere.

Nå får hun støtte fra flere hold.

Kjemikalier Den argentinske legegruppa Physicians in Crop-Sprayed Towns (PCST) sier ifølge Tech Times at det rett og slett kan være midlene som brukes for å bekjempe viruset som er årsak til eksplosjonen i antallet tilfeller av mikrocefali.

De gjør oppmerksom på at Brasil siden 2014 har tilsatt insektgift til drikkevannet flere steder i landet. Giften, som heter pyriproxyfen, har blitt brukt i stor skala for å komme myggbestanden i de store byene til livs.

Den selges under navnet Sumilarv, og framstilles av selskapet Sumitomo Chemical som igjen er en samarbeidspartner av kjemikaliegiganten Monsanto.

Giften angriper mygglarvenes exoskjelett, noe som gjør at de utvikler seg unormalt og dør. Det skriver selskapet på sine egne hjemmesider.

- Ikke tilfeldig Legene i PCST har også skrevet en rapport om emnet. Der kan man blant annet lese:

«Det er ikke tilfeldig at det er konstatert misdannelser i titusenvis av barn i de samme områder som brasilianske myndigheter har tilsatt pyriproxyfen i drikkevannet».

De anklager også brasilianske myndigheter for å legge skylda på zikaviruset, dette for å fjerne fokus fra insektgiften.

Delstaten Pernambuco er et av stedene der myndighetene har vært hissigst på å bruke insektgiften. Det er også den samme delstaten der spedbarn med fødselsdefekten ble oppdaget.

«Trygt» Et annet argument som bygger opp under PCSTs sak, er det faktum at 3177 gravide colombianske kvinner er smittet av Zika. Det skriver New York Times. Ikke hos noen av disse har fødselsdefekten mikrocefali blitt oppdaget hos fostrene.

Sumitomo skriver fortsatt på sine hjemmesider at Sumilarv trygt kan tilsettes drikkevann, og i en uttalelse fra selskapet heter det at det ikke er noe vitenskapelig belegg for beskyldningene fra den argentinske legegruppa.

Tross forsikringene fra produsenten, har rapporten vekket oppsikt i Brasil. Flere lokale helsemyndigheter har reagert, og i delstaten Rio Grande do Sul sluttet de å bruke Sumilarv i går. Det skriver Fox News Latino.

- Neppe helt presist Også epidemiolog Christoph Zink i Berlin har analysert data fra zikautbruddet. Han har sett på når tilfellene oppsto og hvordan det fordeler seg geografisk. 

- Jeg fikk raskt forståelsen av at å gi zikaviruset skylda for mikrocefaliepidemien neppe er helt presist, sier Zink, ifølge CBC News.

Zink mener det trolig har vært en massiv underrapportering av mikrocefali i Brasil de siste fem åra, og han lanserer en ny potensiell forklaring på hvorfor så mange alvorlige tilfeller av fødselsdefekten er rapportert i det nordøstlige Brasil:

- Jeg vil gjerne be mine toksikologiske kolleger i Brasil om å se nøye på bruken av landbrukskjemikalier i landet, sier Zink.

Sandra Mattos sier også at sprøytemidler blir ansett som en mulig faktor blant hennes kolleger i Brasil, men man har ennå ikke datagrunnlag for å kunne konkludere.

- Jeg tror vi hoppet på zikaviruset litt for fort. Det kan godt være årsaken, jeg sier ikke at det ikke er det. Likevel er det enkelte ting som ikke passer så godt inn i det bildet vi ser, og det er behov for ytterligere undersøkelser, sier Mattos.