- BEKLAGELIG: En 28 år gammel kvinne fikk dette brevet om en annens klamydiatest. Foto: Privat
- BEKLAGELIG: En 28 år gammel kvinne fikk dette brevet om en annens klamydiatest. Foto: PrivatVis mer

Legekontor sendte klamydiabrev til feil person

- Det er en feil som ikke skal skje, sier fylkeslegen. .

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Nordlys.no): Da 28-åringen fra Tromsø hentet posten lørdag morgen, oppdaget hun et overraskende brev fra Sentrum legekontor, skriver Nordlys.no.

Brevet hadde hennes adresse påskrevet. Men det viste seg å inneholde sensitiv informasjon om en helt annen person.

- Det var først da jeg hadde åpnet brevet og lest gjennom det som sto der at jeg skjønte at det egentlig ikke skulle til meg. Jeg ble veldig overrasket da jeg skjønte at legekontoret hadde sendt brevet til feil adresse, sier kvinnen til Nordlys.

- Grovt brudd på taushetsplikten Til tross for at hennes adresse sto utenpå konvolutten, var det en annens adresse inni brevet. Navnet var likevel det samme begge steder.

- Men i farten lignet det mitt, sier kvinnen.

Nordlys har valgt å anonymisere partene, men brevet omhandlet en klamydiatest.

- Dette er informasjon som ikke burde kommet til meg. Det er et grovt brudd på taushetsplikten. Da jeg leste brevet tenkte jeg at det er ufattelig dårlig av legekontoret ikke å sjekke at adressen de sender til er korrekt, sier 28-åringen til Nordlys.

For på konvolutten sto et annet navn, og i brevet sto både et annet navn og adresse.

- Hvordan de har klart å sende det til meg, som ikke engang har lege på Sentrum legekontor, er for meg et mysterium, sier hun.

- Feil som ikke skal skje Svein Steinert, fylkeslege i Troms, sier at det er kritikkverdig at et brev med taushetsbelagte opplysninger er sendt i posten til uvedkommede.

- Det er en feil som ikke skal skje. Når en fastlege sender ut et brev til en pasient, skal man dobbeltsjekke at brevet går til riktig person. Utover det mener jeg at det aktuelle legekontoret må svare på hvorda en slik feil kan oppstå, sier Steinert til Nordlys.

Nordlys har vært i kontakt med fastlegen hvis kontor har sendt ut brevet. Han sier at han ikke kan kommentere saken før mandag.

- I utgangspunktet vil jeg tro at dette er en engangshendelse, og at det ikke er et system som gjør at dette skjer ofte. Jeg kjenner i alle fall ikke til tilsvarende saker fra tidligere, sier Svein Steinert og legger til:

- Det er klart at feil kan skje, men dette er en feil som ikke skal skje. Det dreier seg om sterkt taushetsbelage opplysninger.

- Veldig beklagelig Trond Brattland, kommunelege i Tromsø kommune, kjenner ikke saken, men sier at vedgår at slike feil kan skje.

- I utgangspunktet får legene oppdaterte, folkeregistrerte adresser hver måned. Men det er ikke alle som bor på sine folkeregistrerte adresse, og dersom man flytter og ikke gir beskjed til legen, vil ikke den nye adressen bli registrert, forklarer Brattland til Nordlys.

- Da kan slikt skje, medgir han og fortsetter:

- Det er veldig beklagelig, men det er vanskelig å lage et helt vanntett system. Derfor er det viktig at de som bor på adresser som ikke er folkeregistrert, gir beskjed når de flytter. Det er også viktig at man ikke åpner post som ikke er til en selv.