Legelønningene et moralsk problem

TROMSØ (Dagbladet): I 31 år har professor Trond Eskeland utdannet norske leger. Han mener legenes pengegalopp nå er i ferd med bli et alvorlig moralsk problem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Legene tjener uforholdsmessig bra, mener professoren.

For Eskeland har medisinen - ikke pengene - vært drivkraften. Av samme grunn utdanner han norske leger. Professorer i Norge har i dag en grunnlønn på 353000 kroner.

Grådighetskultur

Nå opplever han at mange av dem han har sendt ut fra Universitetet i Tromsø tjener både det tre- og firedobbelte av hans egen inntekt. Det bekymrer ham:

- Legene har dratt av av gårde med gevinster som er meget urimelige. Det er helt åpenbart at de har fått for stor uttelling. Legene er viktige, men bør ikke stå i en dramatisk særstilling i det norske samfunnet. Offentlig ansatte med lang utdanning tjener i dag altfor lite, med legene som et stort unntak, mener Eskeland.

Han frykter at legestanden nå står i fare for å utvikle en usolidarisk grådighetskultur.

Ingen vil forske

Samtidig er Eskeland leder i Forskerforbundet, AF-forbundet som organiserer forskere ved norske universiteter og høgskoler. 90 prosent av dem er statsansatte.

- Når en person kan kreve to millioner for å være kommunelege, må det nødvendigvis virke provoserende på andre grupper. At noen på toppen drar så til de grader ifra er jo helt urimelig, mener Eskeland.

Nå ser han forskere forsvinne fra sine stillinger ved universitetet i Tromsø. De skyhøye lønningene ved sykehusene og i kommunene blir for fristende.
- Høyt kvalifiserte forskere og stipendiater går nå over i legevirksomhet. Det burde vært konkurranse om forskerstillinger, men er det ikke. Kvaliteten synker. Hvem skal drive medisinerutdanningen framover dersom alle skal ut og tjene en eller to millioner? spør han.

KRITISK: Medisinprofessor Trond Eskeland leverer en kraftsalve mot norske leger, som han har utdannet hundrevis av: - Legene opptrer umoralsk. De tilriver seg privilegier de ikke fortjener, mener han.