Legemiddelfirma 40-doblet prisen på MS-medisin

- Det provoserer meg, sier avdelingsleder ved Rikshospitalet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Da forskere oppdaget at den billige kreftmedisinem Campath var svært effektiv mot multippel sklerose, økte produsenten prisen på den til det 40-dobbelte.

– Jeg ble nærmest lamslått da jeg fikk høre prisen, sier avdelingsleder Geir Erland Tjønnfjord ved avdeling for blodsykdommer ved Rikshospitalet til TV 2.

Frem til 2012 ble medisinen Campath brukt til å behandle pasienter med kronisk leukemi (blodkreft). Men etter at det internasjonale legemiddelselskapet Sanofi kjøpte selskapet som eide rettighetene til kreftmedisinen, fant forskere ved universitet i Cambridge ut at den hadde en svært god effekt på multippel sklerose.

Som kreftmedisin til behandling av kronisk leukemi kostet Campath 165 kroner for 1 milligram. Etter at den ble relansert som MS-medisin under navnet Lemtrada var prisen 6.519 kroner for milligrammet.

– Det provoserer meg. Det er helt uforståelig at det er en prisøkning på 40 ganger. For meg framstår dette som hard business, og egentlig ikke så mye annet, sier Tjønnfjord.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer