Legemiddelgigant får milliardbot for svindel

Feilmerket antidepressiva.

SVINDEL: Legemiddelfirmaet Glaxosmithkline får milliardbot etter å ha feilmerket antidepressiva. Foto: AP Photo / Kirsty Wigglesworth / Scanpix
SVINDEL: Legemiddelfirmaet Glaxosmithkline får milliardbot etter å ha feilmerket antidepressiva. Foto: AP Photo / Kirsty Wigglesworth / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Legemiddelfirmaet Glaxosmithkline (GSK) er bøtelagt for svindel etter feilmerking av antidepressiva. Forliket er det største av sitt slag innen det amerikanske helsevesenet.

GSK ble bøtelagt for å ha feilmerket de antidepressive medikamentene Paxil og Wellbutrin. Bruken av legemidlene, blant annet til behandling av barn og unge, var ikke godkjent av amerikanske myndigheter.

Legemiddelfirmaet erklærte seg skyldig og innrømmet i tillegg å ha holdt tilbake informasjon og kommet med uberettigede påstander om sikkerheten ved bruk av diabetesmedisinen Avandia.

GSK fikk tre bøter på til sammen tre milliarder dollar, nesten 18 milliarder kroner.

- I altfor lang tid har vi hørt at farmasøytisk industri anser disse forlikene som forretningskostnader, sier konstituert visejustisminister Stuart Delery og priser det høye forliket.

Styreleder i GSK, Andrew Witty, sier i en uttalelse at firmaet nå har fundamentalt forandret sine fremgangsmåter innen markedsføring og salg.

Firmaet står blant annet også bak svineinfluensavaksinen Pandemrix.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer