Legemiddelgigant skyldig i dødsfall

I Texas får en enke over 1,6 milliarder i erstatning etter at mannen døde av firmaets smertestillende tabletter Vioxx.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no/AP/Aftenposten): Dette er den første av mange tusen lignende saker som rulles opp i USA. Legemiddelfirmaet Merck & Co har blitt funnet skyldig i dødsfallet til Robert Ernst i 2001 av en jury i Texas. Han døde av hjerteinfarkt etter at Vioxx-tablettene framkalte uregelmessig hjerterytme, melder Associated Press.

Anket saken

Legemiddelfirmaet anket saken på stedet, siden de hevder at mannen døde av blokkerte arterier. Saken har blitt en tankevekker for farmasøytiske firmaer, advokater, forbrukere og markedsanalytikere om hva firmaet Merck & Co står overfor. For Merck mistenkes og beskyldes for 4200 tilfeller der de ikke har informert om økt fare for hjerteinfarkt og hjerneslag ved inntak av de smertestillende Vioxx-tablettene.

Det farlige medikamentet ble trukket fra markedet i september 2004. Det er et smertestillende middel som også virker dempende på betennelser.

Spesiell sak

Det kritiske momentet i denne store erstatingssaken var en obduksjon som kunne tyde på at mannens død var forårsaket av blokkerte arterier. Denne rapporten og patologens forklaring var på et tidspunkt svært kritisk for utfallet av saken. Merck pekte på obduksjonsrapporten og hevdet at dette var grunn til å hevde at firmaet ikke kunne klandres for mannens dødsfall. Mannen var for øvrig fysisk aktiv, han lærte bort aerobic og løp maraton.

Da legen Maria Araneta, patologen som utførte mannens obduksjon, vitnet i retten, sa hun at en blodlevring kunne ha forårsaket et hjerteinfarkt med døden til følge. Denne blodlevringen fant hun derimot ikke, men hun mente at slike levringer i blodet ikke kunne oppstå av seg selv.

Kona Carol gråt da kjennelsen ble lest av juryen. Advokaten hennes hoppet opp og skrek "amen", skriver AP.

Pasienter i Norge rammet

Norsk pasientskadeerstatning (NPE) fikk de først seks månedene i år 136 krav om erstatning, skriver Aftenposten. 103 av disse hadde nære bånd til de smertestillende tablettene Vioxx.

FARLIGE: Disse tablettene skal ha tatt livet av Robert Ernst og forårsaket problemer hos en rekke andre forbrukere. De smertestillende tablettene ble tatt av markedet i september i fjor.
GRÅT: Carol Ernst gråt da juryen leste opp kjennelsen om at legemiddelfirmaet Merck & Co er skyldig i dødsfallet til hennes mann, Robert Ernst, som døde i 2001. Mannen tok de smertestillende tablettene Vioxx, noe som framkalte et dødelig hjerteinfarkt. Hun vil få nærmere 1,6 milliarder kroner i erstatning og oppreisning.