Legemiddelgiganten stanser bruk av sine medikamenter i giftsprøyte­r

Problemer med å gjennomføre dødsdommer.

KONTROLLER: Legemiddelgiganten Pfizer innfører strenge kontroller for å hindre at deres produkter brukes til å fullbyrde dødsdommer med giftsprøyte. Foto: REUTERS/Andrew Kelly/NTB Scanpix
KONTROLLER: Legemiddelgiganten Pfizer innfører strenge kontroller for å hindre at deres produkter brukes til å fullbyrde dødsdommer med giftsprøyte. Foto: REUTERS/Andrew Kelly/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Legemiddelgiganten Pfizer innfører strenge kontroller for å hindre at deres produkter brukes til å fullbyrde dødsdommer med giftsprøyte.

Dermed er den siste kilden til produktet på det åpne markedet fjernet, skriver The New York Times.

- Pfizer lager sine produkter for å forbedre og redde pasienters liv. Vi er på det sterkeste imot bruk av våre produkter i dødelige sprøyter til henrettelser, uttaler firmaet.

Legemiddelselskapet har lagt restriksjoner på i alt sju produkter som kan brukes ved henrettelser. Kjøperne av disse produktene må garantere at de ikke selger disse videre til fengsler.

Flere amerikanske delstater har de siste årene hatt problemer med å gjennomføre dødsdommer fordi lagrene med kjemikaliene som brukes til de dødelige injeksjonene er redusert. Det har skjedd som en følge av at legemiddelfirmaer har nektet å selge midlene som inngår i giftblandingen.

Mer enn 20 amerikanske og europeiske produsenter har allerede innført lignende regler og begrunnet det med både etiske og forretningsmessige hensyn. Pfizer avgjørelse anses imidlertid som en milepæl. - Med Pfizers kunngjøring har alle godkjente produsenter av potensiell henrettelsesgift nå sperret for salg til dette formålet, sier Maya Foa som overvåker den farmasøytiske industrien for menneskerettighetsgruppen Reprieve.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer