- Legen ba far ta seg en whisky

Arnt Stenset ble avvist av tre leger, etter å ha blitt smittet av en kjøttetende bakterie. En lege ba ham ta seg en whisky.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MELHUS (Dagbladet): Nå kjemper den 57 år gamle Melhus-mannen for livet ved Haukeland sykehus i Bergen.

- Dette er et skrekkeksempel på hvor arrogante og udyktige leger kan være, sier mannens datter, Janniche Stenset, til Dagbladet.

Hun har stått fram med den rystende historien i NRK og Adresseavisen fordi hun vil advare andre, og fordi hun håper at saken kan bli en vekker for både pasienter og leger.

- Familien har det forferdelig tøft etter det som har skjedd. Vi føler bitterhet, sinne og redsel. Hadde far fått hjelp tidligere, ville han ikke svevd mellom liv og død nå, sier Janniche Stenset.

Flis i fingeren

Det hele startet med at Arnt Stenset fikk ei flis i fingeren, da han var i ferd med å hogge ved 8. februar i år. Han ble brått sjuk og kontaktet allmennlegen i Melhus allerede dagen etter.

- Han sa selv til legen at han trodde det kunne være blodforgiftning, fordi såret var så hissig og ømt. Han begynte også å få vondt i armhulen. Men legen sa det ikke var noen fare for blodforgiftning, sier Janniche Stenset.

- Det er ganske utrolig at legen ikke engang reagerer når han får presentert det som seinere har vist seg å være en ganske så riktig diagnose. Det kan virke som de absolutt skal stille diagnosen selv.

Legetime

To dager etter vedhogsten fikk 57-åringen time på legekontoret i Melhus, men legen sendte ham hjem med beskjed om at han trolig hadde muskelsmerter.

Den aktuelle legen bekrefter til Adresseavisen at han kjenner til episoden, men ønsker ikke å gi noen kommentar.

- Da han kom hjem, ble situasjonen verre. Far svettet, kastet opp og hadde diaré. To ganger ringte han den samme vakthavende legen uten å få hjelp. Siste gang fikk han beskjed om å ta seg en whisky, sier Janniche Stenset.

Natt til tirsdag ble faren så elendig at han og kona reiste inn til allmennlegevakta i Trondheim, men heller ikke der fikk han forståelse og hjelp.

- Legen som hadde vakt ved St. Olavs Hospital i Trondheim ville skrive ut noen smertestillende medisiner og sende ham hjem, men da satte mor foten ned og sa han var for sjuk.

Streptokokk A

Janniche Stenset forteller at faren ble stadig sjukere, og at legene til slutt gikk med på å måle blodtrykket hans. Da ble han lagt inn med en gang.

Noen timer seinere fikk familien beskjed om at Arnt Stenset var smittet av den kjøttetende bakterien streptokokk A, og at det var fare for livet.

- Vi vet fortsatt ikke hvordan det går med ham. Han ligger i respirator og vi har ikke hatt kontakt med ham siden 11. februar. I går ble han operert, men legene kan ikke love noe som helst, sier Janniche Stenset.

Hun og resten av familien er rystet over det som har skjedd. De vil klage saken inn for fylkeslegen i Sør-Trøndelag.

Etter sykehusinnleggelsen ble det tatt en såkalt CRP-prøve av faren. Det er en enkel prøve som kan tas ved de fleste legekontor, og som avdekker infeksjoner. Friske mennesker har ifølge Adresseavisen en verdi på under ti ved CRP-prøver, mens verdier over 40 indikerer bakterieinfeksjon. Stensets verdi var på 450.

Det har ikke lyktes Dagbladet å få tak i fylkeslegen for kommentar.

DØDSSJUK: Arnt Stenset fikk ei flis i fingeren. Ingen leger trodde på hans teori om blodforgiftning. Nå svever han mellom liv og død, etter at det er påvist smitte av bakterien streptokokk A.
RYSTET: Janniche Stenset er bitter over at hennes far ikke fikk hjelp, til tross for gjentatte henvendelser til flere forskjellige leger. Hun håper at det at hun står fram med historien kan advare andre.