Legen bommet

KYRKSÆTERØRA (Dagbladet): Legen feilberegnet fostervekten med 1000 gram, da han besluttet at Oddbjørg Bakk (41) skulle føde på vanlig måte og ikke ved keisersnitt. Det 5,6 kilo tunge og 59 centimeter lange barnet ble for stort og døde under forløsningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kvinnen har fått en billighetserstatning på 60 000 kroner som hun nylig anket inn for Stortinget. Nå er anken avvist.

Tredje fødsel

- Jeg ser på avslaget som et slag i ansiktet. 60 000 kroner er skammelig lite for et ødelagt liv, sier Oddbjørg Bakk, som ikke har lyst til å gi seg, men er usikker på hvordan hun skal kjempe kampen videre.
Oddbjørg Bakk fra Kyrksæterøra i Sør-Trøndelag hadde to barn fra før da hun i 1986 ble gravid for tredje gang: Ei datter var født ved keisersnitt og en sønn kom til verden ved en hard og smertefull fødsel.
Ut fra de to første fødslene, mener hun legene burde ha skjønt at det tredje barnet måtte tas med keisersnitt.

- Etter at jeg hadde ligget syk i cirka 35 timer på Orkdal Sanitetsforenings Sjukehus, ble også alt gjort klart for keisersnitt, men på operasjonsstua bestemte legene at jeg likevel skulle føde på vanlig måte, sier Bakk.

For stor kropp

Hun husker de lå på magen hennes og fikk presset ut barnets hode, men at barnekroppen satt bom fast. Så fikk hun narkose, og da hun våknet noen timer seinere var hun alene.
- Det første jeg tenkte var at noe hadde gått galt. Det kom en sykepleier og sa at legen ville snakke med meg. Da skjønte jeg at barnet ikke levde, sier Oddbjørg.

Hun hevder å ha vært i sjokk i lang tid etterpå, ute av stand til å foreta seg noe overfor sykehuset hun mener gjorde en fatal tabbe.

I sykejournalen står det at barnet temmelig sikkert døde av surstoffmangel som følge av at navlesnoren ble klemt mellom bekkenveggen og fosterkroppen.

Sukkersyke

Statens helsetilsyn erkjenner at legen feilberegnet fostervekten, og at barnet døde fordi det ble for stort, men avviser likevel at det er begått en sykehustabbe.

Dette forklares med at ultralydberegninger av fostervekt er unøyaktige.

Fosteret fikk dessuten forholdsvis stor kropp og lite hode som følge av at mor hadde fått sukkersyke under svangerskapet. Dette hadde ikke legene oppdaget fordi Bakk er av de meget få med sukkersyke som ikke skiller ut sukker i urinen.
På grunnlag av «flere uheldige, sjeldne og ikke forutsigbare faktorer i tillegg til det tragiske utfallet» har Helsetilsynet kommet til at Oddbjørg Bakk må sies å ha kommet «særlig uheldig ut i sitt møte med det norske helsevesenet», heter det i billighetsbehandlingen.

Det ble derfor innstilt på at hun bør få en billighetserstatning på 60 000 kroner, noe Bakk synes er altfor lite.

- Jeg har hatt et helvete i årene etter at jeg mistet barnet, med store psykiske problemer. Den dag i dag er jeg avhengig av å ta «lykkepillen» for å kunne fungere, sier Oddbjørg Bakk.