Legen foreslo nøddåp

Melina var åtte dager da det ble oppdaget en alvorlig hjertefeil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TRONDHEIM (Dagbladet): Jenta er en av de ti første i verden som har fått en propp operert inn i hjertet under en åpen operasjon, for å tette et livstruende hull mellom hjertekamrene.

-  Vi var på sykehuset for å veie jenta vår. Hun hadde spist lite og var blek og slapp, så vi var bekymret. Men smilet til barnepleieren som tok imot oss beroliget meg, forteller mamma Hege Wang.

Barnepleieren på St. Olavs Hospital i Trondheim begynte å kle av barnet for å gjøre det klart for vekta.

-  Plutselig stoppet hun opp og ba oss passe på jenta, før hun stormet ut av rommet. Kort tid etter var hun tilbake med flere pleiere i hælene. Panikken grep meg da jeg så de bekymrede ansiktene til alle som var i det lille rommet.

Dette ble starten på noen dramatiske døgn for foreldrene Hege Wang og Terje Brekke. Verden var plutselig snudd på hodet.

-  To sykepleiere la jenta vår i ei vogn med lammeskinn. Så løp de av gårde med henne, og ropte at vi måtte følge etter.

Har skrevet dagbok

Den sterke historien om hjertebarnets vei mot livet gis nå ut i bokform på forlaget Communicatio. «Arret» heter boka, som er ført i pennen av barnets mor.

Hun begynte å skrive dagbok to dager etter at Melina ble syk, fordi legene sa så mye at hun ikke kunne huske alt sammen. Det ble også sagt så mye forskjellig at det var vanskelig å holde oversikten.

-  Notatene var ellers en grei måte å informere venner og familie på. Det gjorde at vi fikk en helt annen inkludering fra dem, sier Hege Wang.

Boka er skrevet på grunnlag av disse dagboksnotatene. Den er personlig og utleverende.

-  Skulle jeg først skrive ei bok, så måtte den være ærlig. I tillegg til sykdomsforløpet er det viktig å formidle våre reaksjoner og følelser. Ikke noe er holdt tilbake.

Barnet kollapset

Det var om kvelden torsdag 26. september 2002 pleiere og foreldre løp for livet i sykehuskorridorene. Løpeturen endte på Barneklinikkens akuttmottak, der legene sto klare.

-  Jenta vår kollapset på undersøkelsesbenken. All farge forsvant fra kroppen hennes, og hun måtte få akuttbehandling.

Det viste seg at den lille, bleke babyen hadde en alvorlig hjertesvikt som følge av hjertefeil. Andre organer, som nyrene og levra, var blitt skadet.

-  Vi forsto på legen at han trodde hun ville dø. Han ba oss tenke på om vi ønsket å døpe barnet, og sa at han på kort varsel kunne ordne en nøddåp. I det emosjonelle kaoset vi var i, var vi ikke i stand til å ta stilling til det spørsmålet.

Morgenen etter ble foreldre og barn kjørt med luftambulanse til Rikshospitalet i Oslo. På ny kom spørsmålet om nøddåp opp, og foreldrene valgte nå å gjennomføre denne i forkant av operasjonen. Nøddåpen fant sted søndag, og mandag ble Melina operert.

-  Vi gikk noen runder med oss selv før vi døpte henne: Er det en måte å gi opp på? Eller en måte å få håp på? Vi endte opp med håpet, og det var en fin og rolig seremoni.

-  Hvordan opplevde dere disse første dramatiske døgnene?

-  Vi sto på utsida av det som skjedde. Jeg var ikke til stede i det hele tatt. I ettertid har pleierne sagt at jeg sto og smilte, sier Hege Wang.

-  Det gikk så fort at vi bare hang med. Vi hadde ikke tid til å tenke eller reflektere, sier Terje Brekke.

Jenta er helt frisk

Ikke før etter den siste operasjonen i mars 2003 forsto foreldrene at Melina kunne bli frisk.

I tida etterpå har det bare gått framover. Den i dag to og et halvt år gamle jenta utvikler seg normalt.

Motorisk og fysisk har hun tatt igjen sine jevnaldrende, og hjertet fungerer som det skal.

- Nå er hun hundre prosent funksjonsfrisk. Det kan hende hun må forlenge hovedpulsåra om noen år, men det blir i så fall en planlagt operasjon. Det er fantastisk at det har gått så bra. Det er ei nydelig jente, og vi gleder oss til å fortsette livet sammen med henne, sier Hege Wang og Terje Brekke.

KRITISK: Legen trodde Melina ville dø, og ba foreldrene vurdere en nøddåp.
ARRET: Melina er blant de første i verden som har fått en propp operert inn i hjertet under en åpen operasjon, for å tette et livstruende hull.
SKRIVER BOK: For første gang gis det ut ei bok på norsk der ei mor gir en bred skildring av sitt hjertebarns vei mot livet. Det er Hege Wang som skriver om Melina (2,5).