Attentatet mot Aleksej Navalnyj:

Legen forsøkt kneblet: «Skammelig»

Legen behandlet opposisjonsfiguren Aleksej Navalnyj etter attentatforsøket. Nå avslører han hvordan han ble truet til stillhet av Putins regime.

FORGIFTET: Dette bildet stammer fra en video som viser hvordan Aleksej Navalnyj, «Putins verste fiende», ble ført inn i en ambulanse i Omsk i Sibir, etter at han ble akutt syk på et fly. Nå avslører en lege hva som foregikk i kulissene. Foto: Privat
FORGIFTET: Dette bildet stammer fra en video som viser hvordan Aleksej Navalnyj, «Putins verste fiende», ble ført inn i en ambulanse i Omsk i Sibir, etter at han ble akutt syk på et fly. Nå avslører en lege hva som foregikk i kulissene. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Plutselig begynte han å skrike av smerte. Forferdede medpassasjerer ble urolige. En begynte å filme. Skrikene hørtes knapt menneskelige ut, men de kom fra Aleksej Navalnyj. Den russiske aktivisten og politikeren, kjent som «Putins verste fiende», ble akutt syk.

Flyet han satt på fra Tomsk, i Sibir, skulle til Moskva, men måtte foreta en medisinsk nødlanding i Omsk, også i Sibir. Der ble Navalnyj ført ut av flyet, og på båre ble han ført inn i en ambulanse som sto og ventet på rullebanen.

Bildene gikk verden rundt 20. august 2022.

FORGIFTET: Den russiske opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj ligger i kunstig koma på et sykehus i Sibir. Mannen som har publisert denne videoen hevder det er han som skriker på dette flyet. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Avslører drama i kulissene

Med unntak av en dødsskvadron fra FSB og høytstående personer i Vladimir Putins regime, var det ingen på dette tidspunktet som visste at Navalnyj var blitt utsatt for et attentatforsøk.

Med den russiske nervegiften novitsjok, angivelig påført Navalnyjs underbukser, ble den russiske aktivisten forsøkt tatt av dage.

Det var Navalnyj selv, i samarbeid med gravenettstedet Bellingcat, som avslørte at en dødsskvadron forsøkte å drepe ham.

At det dreide seg om novitsjok ble først påvist av sykehuset i Berlin, hvor Navalnyj etter hvert ble evakuert til, og deretter av flere laboratorier i Europa, seinere.

Men Putins regime forsøkte lenge å hindre at Navalnyj ble evakuert til sykehuset i Berlin, ifølge intensivlegen Aleksandr Polupan.

I et intervju med den uavhengige russiske nettavisa Meduza forteller nå Polupan om dramaet som utspilte seg i kulissene da Navalnyj lå i koma på sykehuset i Omsk.

DØMMES: Aleksej Navalnyj må sone i tre og et halvt år i en såkalt fangekoloni, har Moskva byrett bestemt. Før dommen ble kjent kom han med en hilsen. Foto: AP Vis mer

- De var enige

Da Navalnyj kollapset og ble ført til sykehuset i Omsk, kontaktet aktivistens organisasjon Polupan. En tysk organisasjon var klare til å evakuere Navalnyj til Tyskland og Charité-sykehuset i Berlin.

Nå ba de intensivlegen Polupan om å reise til Omsk for å fastslå hvorvidt det var medisinsk forsvarlig å evakuere Navalnyj ut av Russland.

Polupan takket ja, og reiste til Sibir.

Tidlig ble det klart for Polupan at Navalnyj må ha blitt forgiftet.

- Da vi kom dit, ble vi anbefalt å bruke engangshansker. Én kvinne hadde i oppgave å sørge for at vi umiddelbart tok dem av på riktig måte og at vi ikke kom i nærheten av Navalnyj. Der og da tenkte jeg ikke så mye på det. Heller ikke diagnosen. Min jobb var å vurdere hvorvidt han kunne evakueres. Men generelt sammenfalt det kliniske bildet med forgiftning, sier Polupan til Meduza.

Også andre leger ved sykehuset, som offentlig mente kollapsen kunne være forårsaket av lavt blodsukker, var enige:

- I fortrolige samtaler var de også enige i at dette kunne dreie seg om forgiftning, sier intensivlegen.

- SJOKKERT: Den russiske opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj går hardt ut mot Vladimir Putins mobilisering. Video: AP Vis mer

Forsøkt kneblet

Omtrent like tidlig som Polupan forsto at Navalnyj kunne ha blitt forgiftet, skjønte intensivlegen at russiske myndigheter ikke ønsket å la Navalnyj forlate landet, forteller han.

- På et tidspunkt ble jeg oppringt, og fortalt at en avgjørelse var blitt tatt på «de høyeste nivåer» om at pasienten (Navalnyj, journ.anm.) ikke burde bli transportert vekk, og at jeg ikke skulle våge å ta føre ham noe annet sted, sier Polupan til Meduza.

Polupan forsøkte å argumentere mot: Det var en tysk organisasjon, ikke ham, som ville evakuere Navalnyj.

- Jeg forsøkte å si at jeg bare var leid inn for å vurdere hvorvidt en medisinsk evakuering var mulig. Da ble jeg fortalt at jeg måtte fortelle Navalnyjs familie at han ikke var i stand til å føres noe annet sted. Hvis jeg sa noe annet, ville det få «alvorlige konsekvenser», men de spesifiserte aldri hva de mente med dette, sier Polupan til Meduza.

Intensivlegen trosset advarslene. På en så diskret måte Polupan klarte, fortalte han Navalnyjs kone, Julia, at det var forsvarlig å føre Navalnyj til Tyskland.

Han fortalte også at det var «Moskva» som forsøkte å sette foten ned.

SAKEN: Den russiske opposisjonslederen Aleksej Navalnyj risikerer fengsel. Vis mer

«Skammelig affære»

Dette var russiske myndigheters linje lenge. Selv skal de ha vært overbevist om at det ikke ville være medisinsk forsvarlig å evakuere Navalnyj til Tyskland.

Det kan derfor forklare hvorfor russiske myndigheter selv inviterte legene fra den tyske organisasjonen inn på sykehuset for å undersøke Navalnyj.

- Men de tyske legene så ingen problemer med evakueringen. Da ble det fort en diskusjon mellom de tyske legene og den russiske siden, som la fram «vårt syn» på saken. Disse diskusjonene forlot jeg. Jeg hadde verken lyst eller krefter til å delta i denne skammelige affæren, sier Polupan.

22. august, to dager etter at han kollapset om bord på et passasjerfly, ble Navalnyj ført om bord på et tysk ambulansefly.

Polupan hang med.

Desto mer han leste om såkalte organofosfater, en type organiske fosforforbindelser som kan brukes som nervegift, desto mer overbevist ble Polupan om at Navalnyj må ha blitt forgiftet.

- Og noen dager seinere ble jo dette bekreftet av sykehuset i Berlin, sier han.

HEVDER PUTIN EIER MILLIARDPALASS: Ifølge Aleksej Navalnyj kilder er Putins palass bygget ved hjelp av «de største bestikkelsene i historien». Vis mer

- Ble hacket

Da Polupan vendte tilbake til Russland og Moskva, begynte han å føle FSBs «tilstedeværelse».

- Det har ikke vært spesielt skummelt, men etter at jeg vendte tilbake, begynte FSB å hacke seg inn i mine meldinger og sosiale medier. Det var helt åpenlyst. Det morsomste var at de hacket seg inn på min Yandex-bruker, sier Polupan.

Yandex er Russlands svar på Google, men tilbyr også tjenester som likner på amerikanske Uber. Det er den desidert mest populære taxitjenesten i Russland.

- Fra sine digitale enheter logget de seg inn på min Yandex-bruker, men glemte å logge seg av. Resultatet har vært at jeg kan se hvilke taxiturer de har tatt med min bruker. Fra sine hjem til FSB-bygningen, eller til innenriksdepartementet. Sånn fant jeg for eksempel ut at en FSB-ansatt bor i Ljubertsy-distriktet. Han tok taxi til og fra FSB-kontorene hver morgen, sier Polupan.

Etter et lengre opphold i Tyskland, vendte Navalnyj tilbake til Russland i 2021. Siden da har han vært fengslet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer