Legen Kent håpet i det lengste han var smittet av malaria. Så denguefeber. Til slutt skjønte han det var ebola

Overlevde etter eksperimentell behandling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Legen Kent Brantly og misjonæren Nancy Writebol ble begge smittet av ebola i Liberia, men overlevde etter at de ble behandlet med det eksperimentelle medikamentet ZMapp.

Brantly jobbet med ebolasmittede pasienter. I et intervju med NBC sier han nå at han fryktet at han var smittet av det fryktede viruset da han våknet opp og følte seg uvel. Da han fikk feber og hodepine fryktet han det verste.

- Jeg skjønte at det var en mulighet for at jeg var smittet med ebola, men jeg trodde det var malaria, sier han til NBC.

De første symptomene på malaria og ebola kan minne om hverandre. Brantly holdt seg hjemme og tok en malariatest. Svaret var negativt. Feberen fortsatte å stige. Han måtte ringe en kollegene. To av dem kom hjem til ham, i vernedrakter og med to par hansker på hendene. De testet ham, og forsøkte å desinfisere huset.

Ble dårligere Den første ebolatesten var negativ. Men Brantly visste godt at han måtte ta en test noen dager senere for å få et definitivt svar. Han ble gradvis dårligere. Han tok i mellomtiden nye malariatester, som også var negative.

OVERLEVDE: Nancy Writebol. Foto: Chris Keane / Getty Images / AFP / NTB scanpix
OVERLEVDE: Nancy Writebol. Foto: Chris Keane / Getty Images / AFP / NTB scanpix Vis mer

- Mine venner og familie ba om at jeg hadde fått denguefeber.

Den andre ebolatesten var positiv. Han var smittet. Og visste hva som godt kunne skje.

- Jeg hadde sett hvordan det hadde gått med de tidligere pasientene. Jeg hadde den ulempen at jeg hadde kunnskap om sykdommen. Jeg var redd, sier han.

Brantly ble fløyet til Atlanta i USA. Der ble han behandlet med ZMapp-medikamentet, som ennå ikke er godkjent. Effekten var positiv. Både han og Writebol overlevde.

Over halvparten har mistet livet I går ble det kjent at tallet på døde som følge av ebolautbruddet har steget til over 1900, et kraftig hopp fra rundt 1500 i forrige uke, melder Verdens helseorganisasjon (WHO), ifølge NTB. Over halvparten av dem som er blitt smittet av ebola i Vest-Afrika, har mistet livet.

De fleste nye smittetilfeller skjer i familier som tar hånd om de ebola-pasientene som ikke har noe sted å gå, advarer helseorganisasjonen.

Forskere har fremskyndet testene av en ny ebola-vaksine fra selskapet Johnson & Johnson, mens tidenes verste utbrudd av viruset herjer i Vest-Afrika. Det amerikanske selskapet sier torsdag at kliniske forsøk med dets nye vaksine vil starte i begynnelsen av 2015, skriver NTB.