Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Legen kunne ikke norsk

Ei natt ble tobarnsfaren akutt syk. Kona ringte nødnummeret 113. Legen som kom, behersket verken norsk eller livreddende førstehjelp. Mannen døde -42 år gammel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg har grått og grått over tapet av ektefellen min. Legevaktslegen som rykket ut om natta for tre år siden, kunne ikke norsk godt nok til å kommunisere med verken meg, mannen min eller AMK-sentralen (akuttmedisinsk kommunikasjonssentral), sier Suna Aslan (33).

Hun og sønnene Mutlu (14) og Kevin (8) sørger. Eldstesønnen var taus om sorgen i over ett år, mens den yngste stadig har lurt på om moren også vil dø.

Klage til fylkeslegen

- Turnuslegen som hadde vakt ved Oslo legevakt denne natta, forsto ikke alvoret. Da mannen min mistet bevisstheten og sluttet å puste, viste det seg at legen ikke behersket livredning, sier en lavmælt Suna Aslan.

Etter ektemannens død måtte hun selge livsverket deres, delikatessebutikken Smørspesialisten i Operapassasjen i Oslo, og eneboligen på Ulsrud.

Den unge enken har klaget til fylkeslegen over det som skjedde den fatale natta, 6. januar 2000. Fylkeslegen har svart med å rette skarp kritikk mot både AMK-sentralen og den aktuelle legen.

Millionkrav

- To barn og en ektefelle har mistet sin forsørger. Det er snakk om et millionkrav mot Oslo kommune. Vi har hatt et positivt møte med motparten og håper på å komme fram til en minnelig ordning, sier enkens advokat, Odd Kristian Johansen.

Kommunaldirektør Bjørg Månum Andersson vil ikke forhånds-prosedere saken i Dagbladet.

Voldsomme smerter

- Vi hadde lagt oss om kvelden. Ved halv ett-tida våknet mannen min og hadde veldig vondt i brystet og ryggen, og var kvalm. Jeg tenkte på hjerteinfarkt med en gang, mens Ali trodde det kunne være en reaksjon på kastanjene vi hadde spist om kvelden.

- Han forsøkte forgjeves å kaste opp. Jeg prøvde å lindre smertene hans med massasje, men tilstanden ble raskt verre, sier Suna Aslan.

- En time seinere tastet jeg medisinsk nødnummer 113 og forklarte at mannen min hadde skikkelig vondt, blant annet i hjertet. Legevakta svarte at de umiddelbart skulle sende en lege.

- Jeg løp ut for å ta imot vedkommende. Det var ingen tid å miste. Legen spurte om hvem som var syk, og det var ikke særlig tillitvekkende. Da satt mannen min på gulvet, vekselvis frøs og svettet og var svært blek. Ali ble undersøkt med stetoskop, blodtrykket ble målt og legen konstaterte at alt så kjempefint ut.

Sjokkert prøvde Suna å overbevise legen om at mannen hennes hadde store problemer.

Sluttet å puste

- Ali sa fra at han ikke greide å puste skikkelig og at han følte noe var veldig galt. Legen la en nitroglyserintablett under tunga hans. Mannen min pustet tungt et par- tre ganger før han mistet bevisstheten, forteller kvinnen.

I de neste minuttene ble legen rar i ansiktet, skjelven og urolig.

- Legen sa at han snart kom til å våkne igjen. Livredd ville jeg ringe 113 på nytt. Da tok legen fra meg røret og sa det var han som skulle ringe. Jeg ble bedt om å trykke hardt, gjentatte ganger på Alis brystkasse.

Ringte 113 igjen

- Først snakket legen et fremmed språk som jeg oppfattet som indisk, så ringte han 113 uten at han greide å forklare situasjonen.

- Fortvilet og i gråt ringte jeg 113 selv. Først da forsto operatøren at Ali hadde hjertestans. Ambulansen kom. Da satt legen bare der og holdt hendene foran ansiktet sitt.

I 45 minutter forsøkte de å redde mannen min. En ny ambulanse kom til og seks ambulansepersonell kjempet innbitt, men forgjeves. Han døde 42 år gammel, sier Suna Aslan.

ALENE TILBAKE: Suna Aslan (33) har hatt tre tøffe år både psykisk og økonomisk etter at ektemannen døde. - Det er vondt å tenke på at han kanskje kunne levd hvis legen hadde behersket situasjonen, sier hun.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media