- Legen må ta ansvaret

KØBENHAVN (Dagbladet): - Drapene på 22 pasienter på Plejebo kunne vært unngått. Tilsynet har vært under enhver kritikk. Morfin-forbruket var altfor høyt. Dødsattester skal ha blitt undertegnet uten at legen har undersøkt de døde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette hevder Ib Sørensen, leder av eldrerådet i bydelen Vesterbro i København. Eldrerådet har oppsyn med samtlige alders- og pleiehjem i bydelen.

Sørensen er svært oppbrakt over pleiehjem-skandalen. Plejebo, som har vært Københavns mønsterbruk blant aldershjemmene, kan vise seg å være åstedet for det verste massemordet i dansk historie.

Ingen mistanker


Ib Sørensen har de siste dagene sprunget fra møte til møte. Fra samtale til samtale. Sundhedsborgermesteren - danskenes svar på helsebyrådet - politi, beboere på Plejebo, pårørende og media har tatt all tid.

Sørensen vil ikke uttale seg om hvorvidt den 32 år gamle hjelpepleieren er skyldig eller ikke.

- Men det er også fullstendig skandaløst at den kvinnelige tilsynslegen ikke har hatt kontroll over hva som skjedde på Plejebo. I dag går mine anklager først og fremst mot legen, sier Sørensen.

Han har de siste dagene flere ganger forsøkt å komme i kontakt med tilsynslegen, men hun har ikke villet snakke med Sørensen. Hun er siktet for uaktsom medvirkning til de 22 drapene.

- Hadde hun gjort jobben sin som tilsynslege, ville vi aldri vært i denne forferdelige situasjonen, sier Ib Sørensen.

Tilsynslegen (50), som ikke ønsker å snakke med Dagbladet, skal ifølge avisa B.T. ha hatt et meget spesielt forhold til jobben.

Ingen undersøkelse

Legen skal besøke pasientene hver uke, men i virkeligheten var det den 32 år gamle hjelpepleieren som orienterte tilsynslegen.

Morfinpreparatet Ketogan - som tilsynslegen doserte til pasientene - ble oppbevart på avdelingen uten noen form for kontroll. Forbruket av Ketogan skal også ha vært usedvanlig høyt, uten at noen slo alarm.

Under rettsmøtet i København byrett la også påtalemyndigheten fram dokumentasjon på at dødsattestene var svært mangelfulle.Tilsynslegen skal bare ha løftet på lakenet og konstatert at pasientene var døde og deretter skrevet under papirene.

<B>ANKLAGER:</B> Ib Sørensen, leder av eldrerådet i bydelen Vesterbro, legger all skyld for skandalen rundt Plejebo på den kvinnelige tilsynslegen. - Hun har på ingen måte gjort jobben sin, mener han