KRITISK: Den polske fastlegen Katarzyna Jachimovicz har varslet at hun vil gå til sak mot Sauherad kommune etter oppsigelsen. Foto: Privat.
KRITISK: Den polske fastlegen Katarzyna Jachimovicz har varslet at hun vil gå til sak mot Sauherad kommune etter oppsigelsen. Foto: Privat.Vis mer

Legen mistet jobben da hun nektet å sette inn spiral - nå vil hun stevne kommunen for retten

Innstilt på å ta saken til Strasbourg hvis nødvendig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I 2015 skjerpet Helsetilsynet inn legers anledning til å reservere seg mot å sette inn spiral på kvinnelige pasienter.

Det gjorde at den polske legen Katarzyna Jachimovicz havnet på kant med sin arbeidsgiver Sauherad kommune, som sa henne opp i desember.

Nå har den katolske legen bestemt seg for å gå til sak mot kommunen. Det skriver Telemarksavisa.

- En spiral virker på en sånn måte at den hindrer et befruktet egg å feste seg til livmoren, altså at det ikke lever opp. Denne saken handler egentlig om et liv-død-spørsmål, sier generalsekretær Magnar Kleiven i interesseorganisasjonen Norges Kristelige Legeforening (NKLF) til Dagbladet.

Støttes av legeforeningen Han fungerer som talsmann for den polske legen, og støtter henne fullt ut. Den Norske Legeforening - som er fagorganisasjonen til de fleste norske leger - har ifølge Kleiven også valgt å støtte legen med 75.000 kroner til den kommende rettssaken.

Foreløpig er det ikke satt noen dato. Det mangler nemlig fortsatt en del penger før legen har råd til å gå til sak.

- Vi har et generalforsamlingsvedtak på at NKLFs syn er at menneseklivet og menneskeverdet starter ved unnfangelsen og skal beskyttes fra denne unnfangelsen og til en naturlig død. Slik det er nå er hun selv ansvarlig for saken, men vi ønsker å bidra til å skape et nettverk som kan bidra, sier Kleiven.

Tror hun har god sak Den polske fastlegen fikk varsel om oppsigelse i januar i fjor, etter å ha nektet å sette inn spiral på pasienter.

- Jeg opplevde det som et angrep på min integritet, og jeg bestemte meg for ikke å gå frivillig, sa legen på et møte i NKLF i slutte av februar ifølge idag.no, som er en avis med fokus på kristenliv.

Beslutningen om å gå rettens vei, kom etter at en såkalt prosessrisikovurdering var ferdig i starten av februar i år.

Risikovurderingen er gjort av advokat Håkon Bleken, som har konkludert med at legen har en god sak mot Sauherad kommune.

Banebrytende sak Kleiven synes det blir interessant å få spørsmålet opp i retten. Han mener det handler om legers samvittighetsfrihet, og hvor langt det er lov å trekke den.

- Det er veldig mange leger som er lei seg på grunn av innskjerpingen, og flere har også skiftet til jobber hvor dette ikke er noe problem. Katarzyna er den første som aktivt går til sak mot kommunen, og eventuelt den norske stat i spørsmålet om samvittighetsfrihet, sier Kleiven.

Hun er nemlig innstilt på å anke saken så langt det går i norsk rettsvesen.

- Katarzyna går «all inn», og er interessert i å ta saken helt til menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg hvis det er nødvendig, sier han.

Til Telemarksavisa sier KS-advokat Frode Lauareid, som representerer Sauherad kommune, følgende:

- Slik vi forstår det er det en absolutt plikt for alle leger å sette inn spiral. Når hun ikke vil gjøre det foreligger det et avtalebrudd. Kommunen kommer til å legge ned påstand om full frifinnelse dersom det blir rettsak.