Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Legen sexmisbrukte 16 kvinner

Pasienten kom inn med hjernerystelse, legen undersøkte underlivet. Dette og en rekke andre overgrep skal ha foregått på et legekontor i en liten kommune på Hordaland. Helsetilsynet var orientert om tidligere sexovergrep, men grep ikke inn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fem av overgrepene skal ha skjedd mens mannen var turnuskandidat i en kommune Indre Sogn i 1997. Legen i 40-åra fikk varsel om suspensjon fra Statens Helsetilsyn. Men det ble ikke gjort noe mer med saken.

- Vi fikk melding om han var sluttet i jobben og vi fant ikke det var grunnlag for å suspendere, sier fungerende underdirektør Wenche Dahl Elde i Helsetilsynet til Dagbladet på nettet.

Ny lisens

Mannen flyttet på seg og fikk jobb som kommunelege 11 i en av Bergens nabokommuner. Med ny lisens kunne han fortsette legevirksomheten. Fylkeslegen i Oslo ga han lisensen til tross for at opplysningene om overgrep var kjent, ifølge Helsetilsynet.

- Da vi fikk vite at han var var i gang igjen suspenderte vi ham for uforsvarlig legevirksomhet. Han mistet lisensen med øyeblikkelig virkning, sier Elde.

Hun kan ikke si om det var en glipp som førte til at mannen fikk fornyet lisensen. Dagbladet:på nettet fikk ikke kontakt med fylkeslegen i dag.

Nedverdigende

Etter bare en måned i ny jobb var han anmeldt av fem nye kvinner. Det stoppet ham ikke, ifølge tiltalen.

16 kvinner mellom 20 og 35 år fant behandlingen så nedverdigende at de anmeldte legen. Under legebesøket skal han ha krevd å undersøke helt andre kroppsdeler enn de pasienten klaget over. Underlivsundersøkelser og endetarmsprøver hørte med i behandlingen av hjernerystelser og halebeinskader, mente mannen.

Han argumenterte heftig for at slike undersøkelser var viktig for allmenntilstanden. Kyss og intimbeføling også.

Utnyttet sin stilling

Blir legen kjent skyldig etter tiltalen kan han få opptil fem års fengsel.

Legen skal ha utnyttet sin stilling for å skaffe seg utuktig omgang med seks kvinner. Han er også tiltalt for å ha utsatt ti av pasientene for utuktige handlinger.

Rettssaken vil trolig gå for lukkede dører til høsten.