HELSEKRANGEL: Både Donald Trump og Hillary Clinton er tilbakeholdne om egen helse i presidentkampanjen. Det til tross for at begge kandidatene er født på 40-tallet. Foto: REUTERS/Carlo Allegri/NTB scanpix
HELSEKRANGEL: Både Donald Trump og Hillary Clinton er tilbakeholdne om egen helse i presidentkampanjen. Det til tross for at begge kandidatene er født på 40-tallet. Foto: REUTERS/Carlo Allegri/NTB scanpixVis mer

Legen skrev at Donald Trump ville bli tidenes friskeste president. Nå avslører han sannheten om brevet

Erklæringen har forbløffet ekspertene i åtte måneder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et av de store temaene i valgkampen mellom Donald Trump (70) og Hillary Clinton (68) har vært de respektive kandidatenes helse.

Mest oppmerksomhet har det vært rundt de uttallige konspirasjonsteoriene Donald Trump og hans apparat og har spredt om Clintons sviktende helse.

Trumps hær har kommet med ville teorier om at Clinton stadig svimer av, får slag og har vanskeligheter med å gå. Hun har blitt fjerndiagnostisert uttallige ganger, uten at det finnes noe bevis for at hun er ved dårlig helse.

De har begge kommet med hver sin legeerklæring for å redegjøre for egen helse. I juli fjor kom Clinton-kampanjen med en uttalelse der det ble redegjort for at hun har allergier, lavt stoffskifte og en en blodpropp som følge av en hjernerystelse i 2012.

ER TRUMP FRISK?: Donald Trump har gjentatte ganger hevdet at Hillary Clinton mangler den fysiske utholdenheten til å mestre presidentvervet. Men hvordan ... Vis mer

Trump kom i desember i fjor med en legeerklæring, som mildt sagt er noe for seg selv.

Tidenes friskeste

I legeerklæringen som er signert Trumps fastlege gjennom 36 år, Harold Bornstein, skrytes det hemningsløst av 70-åringens helse.

Her er noen utvalgte fraser:

«Trump har nylig hatt en full medisinsk undersøkelse som bare viste positive resultater. Faktisk er hans blodtrykk på 110/65 og testresultater merkverdig bra.»

«Hans fysiske styrke og utholdenhet er ekstraordinær».

«Hjertet hans fungerer utmerket».

Videre noterer legen at Trump verken røyker eller drikker, før han skriver:

«Dersom han blir valgt, kan jeg utvetydig si at Trump vil være det friskeste individet som noen gang er valgt til president» skrev Bornstein.

FARGERIK FASTLEGE: Harold Bornstein har vært Donald Trumps fastlege siden 1980, en rolle hans far Jacob hadde før ham. Foto: Splash News / NTB scanpix
FARGERIK FASTLEGE: Harold Bornstein har vært Donald Trumps fastlege siden 1980, en rolle hans far Jacob hadde før ham. Foto: Splash News / NTB scanpix Vis mer

CNNs sjef for helsedekning, lege Sanjay Gupta er en av mange som har uttrykt sin skepsis til brevet fra legen.

- Jeg vet ikke helt hva jeg skal mene om dette brevet. Uansett om du er lege eller ikke, er det veldig uvanlig med slike overdrivelser og denne typen ord. Folk skriver ikke sånn. «Styrke og utholdenhet er ekstraordinær» - hva betyr det egentlig, sier han til CNN.

Skrevet på fem minutter

Nå har også legen selv, som forfattet erklæringen i desember, kommet med sin versjon. Opplysningene som kommer fram i det eksklusive intervjuet med NBC News er mildt sagt oppsiktsvekkende.

Han sier han står for vurderingene i legeerklæringen og sier følgende:

- Hans helse er fantastisk, spesielt hans mentale helse. Han tror han er den beste, som funker veldig bra, sier Harold Bornstein.

- Jeg mener han vil klare seg veldig bra. Jeg tror hjernen hans er påskrudd 24 timer i døgnet.

FEM AVSNITT: Dette var brevet det amerikanske folk fikk se om Donald Trumps helse. Foto: Splash News / NTB scanpix

FEM AVSNITT: Dette var brevet det amerikanske folk fikk se om Donald Trumps helse. Foto: Splash News / NTB scanpix

Vis mer

Samtidig sier Bornstein at han skrev brevet på bare fem minutter, mens en limousin sendt av Trump sto utenfor og ventet på erklæringen. Det på tross av at Trump to uker i forveien tvitret at han skulle komme med en komplett legeerklæring som ville vise «perfeksjon».

Bornstein sier han tenkte på hva han skulle skrive i erklæringen hele dagen, men at han ikke gjorde det før i siste øyeblikk, og at han ikke engang korrekturleste de få linjene.

Samtidig innrømmer han at han vanligvis ikke bruker så overdrevent språk, men gjorde et unntak for Trump.

ANGRIPER CLINTONS HELSE: Donald Trump nøyer seg ikke bare med å angripe Clintons karakter. Nå stiller han også spørsmål ved helsen hennes. Videoer ... Vis mer

- Jeg tror jeg tok etter hans språk og tolket det til å bli mitt eget, sier han.

Måtte åpne sylteagurk

Helsedebatten kommer definitivt til å fortsette fram til selve valgdagen 8. november. Den tidligere presidentkandidaten og pensjonerte hjernekirurgen Ben Carson er en heftig Trump-tilhenger. Han mener Republikanernes presidentkandidat nå bør komme med mer utfyllende opplysninger om egen helse.

- Jeg mener at dersom man stiller som presidentkandidat og er eldre, noe som gjelder for begge kandidatene, burde være åpne om egen helsehistorikk. Da mener jeg ikke for et år eller to siden, men nå, sa han til MSNBC onsdag.

Han ville heller ikke være med på konspirasjonsteoriene rundt Clintons helse, og viste til at profesjonelle leger trenger mer et større grunnlag for å diagnostisere en person.

For Clinton utviklet det seg til det absurde da hun gjestet talkshowet «Jimmy Kimmel Live» tidligere denne uka.

FORDOMMER: I en tale uttaler Hillary Clinton at Trump gjør hat «mainstream». Video: CNN. Vis mer

Der avviste hun teoriene om at hun er ved dårlig helse, og mener anklagene er grunnløse.

Det hele endte med at presidentkandidaten måtte åpne et glass med sylteagurk på direkten.

Positiv trend

Det er to og en halv måned igjen til selve valget, og valgkampen mellom Trump og Clinton har hardnet til de siste ukene med mye på spill, spesielt for Donald Trump.

Den siste måneden har det stort sett gått nedover for den republikanske presidentkandidaten. Den siste uka har det imidlertid sett litt lysere ut på målingene for Trump, som nå ligger seks prosentpoeng bak Clinton på gjennomsnittsmålingene.

Statistikknettstedet 538s valgprognose bare medregnet meningsmålingene gir Trump en vinnersjanse på 18,9 prosent, en økning fra 10,8 prosent for tolv dager siden. Deres prognose, som blant annet medregner den økonomiske tilstanden i landet, gir Trump en vinnersjanse på 26,5 prosent.

En del av oppgangen til Trump har kommet etter omveltninger i kampanjeorganisasjonen og en mildere tilnærming mot etniske minoriteter og ulovlige innvandrere.