<strong>BLE RUSAVHENGIG:</strong> Grethe Iversen (51) mener legene gjorde henne til narkoman. Hun fikk utskrevet enorme mengder morfinliknende preparater og andre, tunge medikamenter i flere år. Foto: Fridgeir Walderhaug
BLE RUSAVHENGIG: Grethe Iversen (51) mener legene gjorde henne til narkoman. Hun fikk utskrevet enorme mengder morfinliknende preparater og andre, tunge medikamenter i flere år. Foto: Fridgeir Walderhaug Vis mer

Legen som ga Grethe flest narkoampuller får advarsel

Mener legene gjorde henne til narkoman.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): 18. juli i fjor skrev Dagbladet at smertepasient Grethe Iversen (51) fikk resept på 985 narkoampuller på knappe ni måneder, fra juni 2010 til mars 2011.

Statens helsetilsyn startet gransking av i alt fire leger på Sunnmøre etter at Iversen fikk utskrevet enorme mengder tunge, vanedannende medikamenter over flere år.

Iversen mener legene gjorde henne til narkoman. Smertepasienten ble gitt det narkotiske legemiddelet Ketorax i stort omfang, både som tabletter og i sprøyteform.

Nå har legen, som fungerte som Iversens fastlege fra rundt midten av 2010, fått advarsel fra Statens helsetilsyn for brudd på helsepersonelloven, etter at han har skrevet ut for mye tunge medisiner til Iversen og to andre pasienter.

Helsetilsynet mener legens forskrivning av medikamenter er «egnet til å opprettholde en sterk avhengighet» og medfører «risiko for overdosering og andre uhensiktsmessige legemiddelvirkninger».

- Svært glad - Jeg er svært glad. Saken min er til behandling hos Norsk pasientskadeerstatning (NPE), og NPE har sagt til meg at Helsetilsynets vedtak vil kunne bli tillagt vekt i deres behandling av saken, sier Grethe Iversen til Dagbladet.

Hun er i dag rusfri og er på legemiddelassistert rehabilitering (LAR).

Da Dagbladet i januar i år skrev om at Iversen søker pasientskadeerstatning, opplyste NPE avisa om at de avventer Helsetilsynets vedtak som de mener kan få betydning for utfallet av erstatningssaken.

Iversen brukte så mye penger på tunge medikamenter at hun mistet hus og hjem.

Legen forsto Ketorax hører til legemiddelgruppa opioider, og har langt på vei samme effekt og bivirkninger som morfin.

Tre leger har gitt Iversen resepter på Ketorax. Legen, som fungerte som hennes fastlege og som nå har fått advarsel fra Statens helsetilsyn, er den som har skrevet ut desidert mest av de narkotiske ampullene.

Av journalnotater som Dagbladet har fått tilgang til går det fram at legen etter hvert forsto at Grethe Iversen var blitt avhengig av ketoraxsprøytene.

3. februar 2011 skrev han:

«Brukt 425 mg Ketorax - Ketobemidon (virkestoffet journ.anm.) på en måned (...) Den siste tids medikamentbehov og symptomer og ikke minst kommunikasjon kan bære preg av legemiddelreaksjoner, fysisk og psykisk avhengighet og angst ved abstinenser. (...) Ketorax sc. injeksjoner et behandlingsregime som ikke kan fortsette!»

Ei knapp uke seinere, 9. februar 2011, skrev legen:

«Igjen ringer Grethe flere ganger. Hun ønsker å ha ketorax injeksjon i bakhånd til neste uke for sikkerhetsskyld. (...) Det synes tydelig at hun har fått en hang til parenteral Ketorax som er svært foruroligende».

- Urimelig Det har ikke lyktes Dagbladet å få en kommentar fra legen som nå har fått refs fra Helsetilsynet. Han har tidligere gjort det klart overfor Dagbladet at han ikke ønsker å snakke med media om saken.

I februar i år sendte Statens helsetilsyn legen et varsel om at de vurderte å gi ham en reaksjon for brudd på helsepersonelloven.

I den forbindelse argumenterte han sterkt for at han ikke burde gis advarsel.

I sitt brev til Helsetilsynet skrev legen at han er enig med tilsynet i at medikamentforskrivningen ikke har vært «optimal», men viser til at det skyldes «en rekke uheldige og sammenfallende omstendigheter».

- Jeg mener at jeg har opptrådt aktsomt og bestrider at min behandling bryter med smertefaglige prinsipper, skriver legen.

- Jeg finner det ytterst urimelig at jeg skal idømmes noe så alvorlig som en skriftlig advarsel  fra Statens helsetilsyn for å bistå en pasient med et sammensatt sykdomsspekter, der mange helsearbeidere har avstått fra å hjelpe.

Tunge medisiner I tillegg til store mengder Ketorax i sprøyteform, fikk Grethe Iversen resept på og utlevert store mengder av de følgende tunge medikamentene i 2010 og 2011:

Ketorax i tablettform.
Norspan depotplaster - smerteplaster som inneholder opioidet buprenorfin.
Sobril - avhengighetsskapende angstmedisin.
Valium - avhengighetsskapende angstmedisin.
Flunipam - avhengighetsskapende sovemedisin.
Apodorm - avhengighetsskapende sovemedisin.
Mogadon - avhengighetsskapende sovemedisin.
Imovane - avhengighetsskapende sovemedisin.
Paralgin forte - sterke smertestillende som inneholder kodein.
OxiContin - sterke smertestillende som inneholder opioider.
Tramadol - sterke smertestillende som inneholder opioider.
Ketogan - sterke smertestillende av morfintypen.

<strong>KJEMPER FOR RETTFERDIGHET:</strong> Grethe Iversen (51) vil ha erstatning fordi hun mener legene gjorde henne til narkoman. Hun ble sterkt avhengig av sterke medikamenter og mistet hus og hjem.
Foto: Fridgeir Walderhaug
KJEMPER FOR RETTFERDIGHET: Grethe Iversen (51) vil ha erstatning fordi hun mener legene gjorde henne til narkoman. Hun ble sterkt avhengig av sterke medikamenter og mistet hus og hjem. Foto: Fridgeir Walderhaug Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer