Omicron

Legen som slo alarm: - Uvanlige symptomer

Den sør-afrikanske legen Angelique Coetzee var den som først slo alarm om en mulig ny coronavariant. Hun forteller om hvordan ellers friske pasienter hadde uvanlige symptomer.

TESTING: Reisende på Tambo International Airport i Johannesburg i Sør-Afrika får hjelp til coronatester. Foto: Phill Magakoe / AFP
TESTING: Reisende på Tambo International Airport i Johannesburg i Sør-Afrika får hjelp til coronatester. Foto: Phill Magakoe / AFP Vis mer
Publisert
LES ALT OM CORONA

NEW YORK (Dagbladet): Den nye virusvarianten sprer nå usikkerhet og frykt over hele verden. Ekspertene vet foreløpig ikke hvor farlig den er, men EU, Storbritannia, Israel, USA og Australia har allerede innført innreiserestriksjoner fra land sør i Afrika.

Samtidig er det registrert tilfeller av den nye varianten i flere land, blant annet Storbritannia, Italia, Tyskland, Nederland, Belgia, Hongkong og Israel. Danske myndigheter mistenker at minst to personer, som nylig kom hjem fra reise til Sør-Afrika, er smittet av omicron.

Den sør-afrikanske legen og lederen for landets legeforening, Angelique Coetzee, var den som først slo alarm om en mulig ny variant. Hun forteller til den britiske avisa The Telegraph om hvordan pasienter kom til praksisen hennes i Pretoria med uvanlige, men milde coronasymptomer.

JULEBORD: Skal du på julebord? Har du feber? Hvis svaret på begge spørsmålene er «ja», så bør du kanskje revurdere det første spørsmålet. Det mener assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad. Vis mer

- Så milde

Pasientene hennes var unge med ulik etnisk bakgrunn og opplevde en intens utmattelse. En av pasientene hennes, et seks år gammelt barn, hadde veldig høy puls. Ingen av pasientene opplevde å miste smak- eller luktesans.

- Symptomene deres var så forskjellig og så milde sammenliknet med dem jeg hadde behandlet tidligere, sier den erfarne legen til avisa.

18. november testet en familie på fire positivt for covid. Alle var fullstendig utmattet, og det var da Coetzee varslet Sør-Afrikas vaksine-komité.

Hun forteller at hun har hatt to dusin pasienter, som testet positivt med symptomer på den nye varienten. De fleste var friske menn, som «følte seg så trøtte». Halvparten av pasientene var uvaksinert.

- Høy puls

- Vi hadde et veldig interessant tilfelle med et barn på seks år som hadde feber og veldig høy puls. Jeg lurte på om jeg måtte legge henne inn. Men da jeg fulgte opp to dager seinere, var hun veldig mye bedre, forteller Coetzee til The Telegraph.

NY VARIANT: Fagdirektør i FHI, Frode Forland, sier den nye coronavirusvarianten fra Sør-Afrika kan bli en variant av bekymring. Video: Vegard Krüger. Reporter: Johannes Fjeld. Vis mer

Lørdag orienterte hun andre medisinske organisasjoner i Afrika om sine erfaringer. Hun er særlig bekymret for hvordan den nye varianten kan ramme eldre personer - med underliggende sykdommer som diabetes eller hjertesykdom.

- Det vi må være bekymret for nå er at eldre, uvaksinerte personer blir smittet av den nye varianten. Hvis folk ikke er vaksinert, vil vi se mange folk med et alvorlig sykdomsforløp, anslår Coetzee.

Bare om lag 24 prosent av befolkningen i Sør-Afrika er vaksinert, sammenliknet med rundt 70 prosent i Norge.

Bekymringsvariant

WHO betegner den nye coronavarianten omicron som en bekymringsvariant. Forskere er bekymret for at det muterte viruset skal smitte raskere, og at vaksiner ikke er like effektive.

Professor og mikrobiolog ved universitetet i Tromsø, Ørjan Olsvik mener det er en seriøs sak at man foreløpig ikke har kontroll på om vaksinene våre virker mot den nye coronavarianten.

- Den nye varianten har ifølge de første sekvenseringene opptil 32 mutasjoner i spike-genet. Det er veldig mye. Delta-og alfavarianten har for eksempel bare to og tre mutasjoner i det genet, sa Olsvik til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer