Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Alt du bør vite om coronaviruset

Legen svarer: Dette bør du unngå

Kan barn gå på skolen? Kan man bryte en karantene? Bør gravide være mer bekymret? Lege Harald Meling Dobloug gir deg svarene.

CORONAVIRUSET: Alt du trenger å vite om coronaviruset. Kan barn gå på skolen? Kan man bryte en karantene? Bør gravide være mer bekymret? Lege Harald Meling Dobloug gir deg svarene. Vis mer

FHI kom fredag ettermiddag med oppdaterte tall - så langt har til sammen 113 personer testet positivt for det nye coronaviruset i Norge.

Det er mange som lurer på hvordan de skal forholde seg til potensiell smitte, hva de skal gjøre for å beskytte seg mot viruset, hvilke symptomer de skal være obs på, eller når de skal kontakte lege. Lege Harald Meling Dobloug i Legevisit, har i dag derfor svart på en rekke spørsmål som Dagbladets lesere har sendt inn.

- Hvor farlig er det å bryte en karantene?

- Det er potensielt farlig. Om man bryter ut av hjemmekarantene, utsetter man andre for unødvendig risiko.

-Hva bør barn og voksne med astma tenke på?

- De med astma er kanskje mer utsatt for å få viruset og bli syk av det. De skal derfor følge tiltakene som bidrar til at man reduserer risikoen for å bli smittet, som god håndhygiene og holde avstand til mennesker som er eller virker syke, svarer Dobloug.

ALVORLIG: Det å bryte hjemmekarantene er svært alvorlig sier Helsedirektør i Helsedirektoratet Bjørn Guldvog. Video: Nicolai Delebekk / Dagbladet Vis mer

- I tillegg skal de bruke de medisinene de har fått utskrevet av legen sin, og kontakte lege om man mistenker at man er smittet eller opplever at medisinene ikke er gode nok, tilføyer legen.

- Hva bør man gjøre preventivt?

- Ett tiltak er hjemmekarantene, som man skal overholde.

- Et annet tiltak er god håndhygiene: Vask hendene i lunkent vann med såpe flere ganger daglig.

VASKER DU RIKTIG?: De fleste nordmenn sluntrer unna med dette viktigste enkelttiltaket for god helse. Seniorrådgiver Nina Sorknes ved Folkehelseinstituttet viser deg hvordan vasken skal gjøres. Video: Lars Eivind Bones Vis mer

- I tillegg bør man minimere kontakt med folk som er syke, svarer Dobloug.

- Hvem bør bruke munnbind?

- De som jobber i helsevesenet og de som er syke og vil redusere smitte til andre.

KOLLEN: På grunn av utbrudd av coronavirus i Norge, har det blitt spekulert om det skal tas grep på et såpass stort arrangement som skifesten i Holmenkollen. Video: Nicolai Delebekk / Dagbladet Vis mer

- Hvilke forhåndsregler skal gravide som skal føde følge med tanke på smittefare?

- Stole på de beskjedene du får av helsemyndighetene, og stole på at helsepersonell som skal hjelpe deg under fødselen vet hva de skal gjøre. Utover det skal gravide følge vanlige tiltak; god håndhygiene og redusere smitte fra syke personer.

- Hvilke symptomer skal man se etter?

- Det er per nå ikke mulig å skille symptomene ved coronaviruset og vanlig influensa.

- Når skal man ringe fastlegen?

- Om du har så store plager at du uansett ville tenkt at du ville kontaktet helsepersonell. Om du har vært i områder der det er påvist mye coronasmitte, eller du har vært i kontakt med personer som er bekreftet smittet med coronavirus.

NYE FUNN: Karoline Bragstad, fungerende seksjonsleder ved FHI, kunne informere om en ny kinesisk studie på coronaviruset. Video: Nicolai Delebekk / Dagbladet Vis mer

- Om du har vært på reise i Norge og føler deg dårlig - bør du da oppsøke lege?

- Nei, om tilstanden din ikke er veldig dårlig. Og med mindre du har vært i et område med mange coronasmittede, eller i kontakt med mange smittede eller personer som er bekreftet smittet med coronavirus.

- Hvor farlig er viruset, egentlig?

- Det lurer alle på. Dette er et fersk virus, og vi har derfor ikke så mye kunnskap om det foreløpig. Det ser ut som det er langt farligere for eldre personer og for personer med en grunnsykdom, enn det er for unge.

- Hvor lang tid tar det å bli smittefri?

- Du er mest smittsom i perioden du selv er syk. Vi har foreløpig ikke noen gode tall på lengden man er syk, men antar at det strekker seg fra en liten uke til to-tre uker.

- Hvor lenge kan viruset overleve på berøringsoverflater?

- Her er det snakk om indirekte smitte, som er en viktig smittemåte for viruset. Det er mange faktorer som spiller inn når det gjelder varigheten, men man antar at det kan overleve fra timer til dager, avhengig av temperatur og luftfuktighet.

Man kan redusere smitte ved å forsøke å ta seg mindre i ansiktet, ifølge legen.

- Indirekte smitte skjer om man tar på et infisert dørhåndtak eller på knappen på heisen og deretter fører hånda (og viruset) til ansiktet.

- Hvordan ligger man an med en vaksine? Og vil den hjelpe alle?

- Man antar at det vil ta flere år å utvikle en god vaksine. Det er mange som jobber på spreng med dette, men dette er neppe noe som vil skje i løpet av inneværende år.

- Når man har vært gjennom sykdom og er frisk - kan man da gjøre som vanlig?

- Ja, om du ikke har fått annen beskjed fra helsepersonell, kan du gjøre som vanlig.

- Om man er friskmeldt, skal man fortsatt være i karantene, da?

- Har du hatt sykdommen, og er frisk, kan du gjøre som vanlig.

- Oppfører viruset seg annerledes i kalde eller varme steder?

- Vanlig influensa kommer som regel om vinteren, når lufta og overflaten er tørr og kald. Man kan tenke seg at det samme gjelder for coronaviruset, men man vet det ikke.

- Hvordan fungerer karantene i blokker der man har samme ventilasjonssystem?

- Jeg antar at ventilasjonssystemene har et filter. Jeg har aldri hørt om et virus som smitter via et ventilasjonssystem fra en leilighet til en annen.

- Blir man satt i karantene om man har vært på ferie i utlandet?

- Nei. Om man har vært i et område der det er påvist utbredt smitte trenger du ikke være i karantene, men man skal være obs på symptomer. Det er litt andre regler for helsepersonell.

- Hva gjør man om man blir syk når man er i utlandet?

- Kontakt lokale helsemyndigheter og hør hva rutinene er. Man kan også ringe Folkehelseinstituttet.

- Kan man bli smittet via ventilasjonssystemet på et fly?

- Det tror jeg ikke man trenger å tenke på. Det er rutiner for de som sitter på samme fly som coronasmittede, men jeg tror ikke det er dokumentert noe rundt ventilasjonssystemet på fly.

- Skal man bruke munnbind for å ikke bli smittet?

- Nei.

- Er de med autoimmune sykdommer i faresonen?

- De er mer utsatte enn de som ikke har sykdommer fra før av, slik det ser ut nå.

- Hva med de som har diabetes?

- Jeg vil si det samme til dem.

- Er det farlig for barn å gå på skolen nå?

- Nei, det er ikke farlig. Det er ingen restriksjoner for barn nå, som ikke er syke.

Hele Norges coronakart