HISTORISK DOM: Domstolen vurderte for første gang om en fastlege kan nekte å utføre lovpålagte tjenester ved å vise til et samvittighetsargument. Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB scanpix
HISTORISK DOM: Domstolen vurderte for første gang om en fastlege kan nekte å utføre lovpålagte tjenester ved å vise til et samvittighetsargument. Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Legen tapte søksmål etter spiralnekt

Historisk dom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Legen Katarzyna Jachimowicz tapte saken hun anla mot Sauherad kommune etter at hun ble sagt opp fordi hun ikke ville sette inn spiral hos kvinner.

Rettssaken i Aust-Telemark tingrett var historisk. Domstolen vurderte for første gang om en fastlege kan nekte å utføre lovpålagte tjenester ved å vise til et samvittighetsargument, skriver Vårt Land.

Retten kom til at oppsigelsen ikke krenker legens samvittighetsfrihet eller religionsfrihet, og at den heller ikke av andre grunner er ugyldig.

Jachimowicz var fastlege i Sauherad fram til hun ble sagt opp i desember 2015. Hun mistet jobben i kommunen i Telemark fordi hun ikke ville sette inn prevensjonsmiddelet spiral på kvinner.

I fastlegeforskriften som kom i januar 2015, fastslås det at leger ikke har en reservasjonsrett, verken mot å vise kvinner til abort eller mot å sette inn spiral.

Den katolske legen saksøkte kommunen og viste til retten til samvittighetsfrihet som er nedfelt i Den europeiske menneskerettskonvensjonen.

(NTB)