Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Legen tidde om mistanken

HARSTAD (Dagbladet): En overlege ved Regionsykehuset i Tromsø hadde mistanke om at Bjarkøy-kvinnen kunne ha tatt livet av tre av sine barn. Likevel tidde han overfor ektemannen da hun fikk sitt fjerde barn. 19 dager etter fødselen døde også den gutten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Trondenes herredsrett i går sa overlege Lauritz Bredrup Dahl ved barneavdelingen på sykehuset at han kom i en veldig vanskelig situasjon, og at han diskuterte saken med kolleger ved regionsykehuset og andre institusjoner. Han skulle nemlig støtte familien, samtidig som han bar på uroen over at moren kunne ha noe med dødsfallene å gjøre.

- Uansett hva vi gjorde, kunne det gå galt, sa Dahl i retten.

Lauritz Bredrup Dahl kunne ikke utelukke at kvinnen led av det såkalte Münchausen by proxy-syndromet, der foreldre skader sine barn for å få oppmerksomhet.

- Det var veldig usannsynlig at hun kunne ha mistet tre barn i krybbedød, sa overlegen.

Barnevernet

En kollega av ham med kompetanse om Münchausen by proxy-syndromet rådet Dahl til å informere barnevernet om sin mistanke. Det gjorde han ikke. Heller ikke barnefaren fikk vite noe som helst om mistankene legene i Tromsø hadde.

- Hva tror du hadde skjedd hvis du hadde tatt dette opp med faren? spurte førstestatsadvokat Vidar Stensland i retten.

- Da måtte det vært en psykiater til stede. Det ville betydd at jeg måtte anklage en person for å ha drept barna sine. Det ville blitt en helt uforutsigbar situasjon, sa overlegen, som mente at mistanken var for løs til at de kunne informere faren.

Han ser heller ikke i ettertid at han kunne ha handlet annerledes.

- Jeg har tenkt mye på det, selv om det er vanskelig å tenke i ettertid når du vet fasiten. Jeg så ingen andre praktiske veier å gå, og det gjør jeg fortsatt ikke, sa Dahl.

En hodeløs fugl

Også på sykehuset i Harstad undret legene seg da Bjarkøy-kvinnen mistet sitt tredje barn. Gutten døde på sykehuset bare to dager etter fødselen.

Rommet ble ryddet før politiet gjorde undersøkelser, og etterforskerne gjorde ingen funn som indikerte noe kriminelt. Men mistanken var så stor at eksperter i Norge og utlandet ble bedt om å forsøke å finne dødsårsaken.

Konklusjonen var at dødsfallet var uforklarlig. Saken ble henlagt av politiet ett år etter dødsfallet. Spesielt en drøm som Bjarkøy-kvinnen fortalte om, skapte undring blant legene.

- Hun drømte at hun så en hodeløs fugl ligge i en krybbe. Drømmen forundret oss en del, men det var ikke nok til at vi kunne si at det hadde skjedd noe kriminelt, sa lege Hans Krogstad ved sykehuset i Harstad.