Legen tok på seg «skylda»

Ålesund (NTB-Kjell Herskedal): Legen Lars Aanestad Ørstavik i Herøy tok onsdag på seg «skylda» for noen av de fysiske skadene Therese Rødseth var blitt påført i 1981, før hun døde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Eks-kona: - Sveinung var snill og omsorgsfull

I retten kom han også med sterke beskyldninger mot sykehuset i Ålesund.

Om kvelden 21. september kom Sveinung og May Britt Rødseth til ham med fem måneder gamle Therese. Therese var da livløs, og Ørstavik satte straks igang opplivingsforsøk. Dette ble gjort med munn mot munn-metoden og hjertemasasje. Det lyktes Ørstavik i å få det lille barnet til å puste igjen.

Helikopter ble budsendt, men på vei ned trappene fra legekontoret med Therese i armene snublet Ørstavik og Thereses hode fikk en skrens mot bøylen på båra som stod klar utenfor. Dette kan ha påført henne hodeskader.

Holdt hardt

Han fortalte i retten at hudavskrapinger som er beskrevet i obduksjonsrapporten også kan være påført av ham under den ca. en time lange transporten til sykehuset. Han måtte da holde nokså hardt i hodet hennes mens han fortsatte arbeidet med å holde liv i jenta.

- Jeg forårsaket ikke barnets død, men det som skjedde under forsøket på å berge henne kan forklare noen av skadene jenta er påført og som er beskrevet i obduksjonsrapporten, understreket legen.

Han sa at dette ikke var tema i den første rettssaken i 1982, da han ikke kjente obduksjonsrapporten og dessuten forholdt seg til en tilståelse fra Rødseths side.

Ørstavik beskrev i retten Thereses foreldrene og øvrige familie på en positiv måte. Han hadde flere ganger hatt besøk av foreldrene i forbindelse med Therese. - Hun hadde blåmerker, men jeg tenkte aldri i retning av mishandling og ville ha blåmerkene utredet på sykehus, sa Ørstavik.

Håpløst

Måten Sentralsykehuset i Ålesund håndterte denne situasjonen på ble av legen karakterisert med ett ord: Håpløst. De sendte gang på gang Therese hjem igjen uten at foreldrene fikk vite hva som feilte henne, fortalte Ørstavik. Han mente at en kompetanse-konflikt mellom tre av sykehusets leger var årsaken til at de ikke formidlet Therese videre til undersøkelse ved Rikshospitalet.

Han ville selv ta direkte kontakt med Rikshospitalet, men rakk ikke dette før Therese døde.

Legen fortalte i retten også at barnemishandling på denne tida var et veldig fokusert tema ved sykehuset i Ålesund. I et tilfelle ble han selv spurt om et barn som hadde hjernehinnebetennelse kunne ha blitt utsatt for barnemishandling.