Priapisme:

Legen: - Verste jeg har gjort

Legen trodde knapt sine egne øyne da pasienten sto der sammenkrøket med et håndkle over skrittet.

SKREKKOPPLEVELSE: Det kan komme inn mye rart på legevakta. Denne kirurgen avslører det verste han har måttet gjøre som lege. Foto: Jam Press
SKREKKOPPLEVELSE: Det kan komme inn mye rart på legevakta. Denne kirurgen avslører det verste han har måttet gjøre som lege. Foto: Jam Press Vis mer
Publisert

At leger kan se mye rart bak lukkede klinikkdører, er det vel lite tvil om. Mye vil forbli en hemmelighet mellom pasient og behandler.

Det hender likevel at vi får et lite innblikk i uvanlige situasjoner som leger må håndtere.

- Det verste

Denne gangen er det Karan Rajan, som er kirurg og foreleser ved Sunderland-universitetet i Storbritannia, som deler en skremmende beretning, gjengitt av nyhetsbyrået Jam Press.

- Dette er noe av det verste jeg har måttet gjøre som lege. Dette er historien om «den langvarige ståpikken», sier han.

Rajan forteller at denne pikante situasjonen skjedde i løpet av et av hans siste skift på akutten, før han skiftet over til kirurgisk spesialisering.

Han skildrer synet som møtte ham: En ung mann, sammenkrøket i smerte, som hadde dekket til skrittet sitt med et håndkle.

- Det ser ut som han prøver å skjule en ståpikk - men det kan da ikke stemme? Det gjorde det! Mannen fortalte meg at han hadde tatt for mange potenstabletter, og nå hadde han vært hard i fem timer.

KIRURG: Karan Rajan var lege på et akuttmottak da hendelsen skjedde. I dag er han kirurg, og foreleser for medisinstudenter. Foto: Jam Press
KIRURG: Karan Rajan var lege på et akuttmottak da hendelsen skjedde. I dag er han kirurg, og foreleser for medisinstudenter. Foto: Jam Press Vis mer

Mannen skal ha prøvd «alt» for å bli kvitt ereksjonen: Løpe, gjøre sitt fornødne på toalettet - og til og med masturbere. Uten hell.

- Nødssituasjon

Selv om Rajan forsøkte å holde seg rolig, kan han avsløre at han var svært bekymret. Enhver ereksjon som varer lenger enn to timer, er nemlig dårlig nytt.

- En slik langvarig ereksjon heter «priapisme» på fagspråket. Jo lenger den varer, jo større fare er det for vevsskade på «blokkfløyta». Blodet kan nemlig ikke pumpes vekk, og cellene blir tømt for oksygen. Dette kan skade penisvevet, forårsake impotens eller det som verre er.

En priapisme er en langvarig, smertefull ereksjon som ikke skyldes seksuell opphisselse, ifølge Lommelegen.

- Priapisme kan skyldes behandling med impotenssprøyte, skade mot penis eller sykdom. I mange tilfeller finner en ingen spesiell årsak, skriver nettstedet.

Tilstanden beskrives som en urologisk nødssituasjon som skal behandles snarest.

- Pasienter med ereksjon i mer enn tre til fire timer skal henvises til sykehus for øyeblikkelig hjelp. Hvis man venter lenge før man får behandling kan priapisme gi vedvarende skade i penis, ifølge Lommelegen.

Trakk ut blodet

For å redde pasientens utstyr, forteller Rajan at han var han nødt til å stikke inn ei nål og trekke ut noe av blodet som forårsaket ereksjonen.

- Jeg måtte rett og slett sette inn ei nål i corpora cavernosum. Det er to sylindre som fylles med blod under en ereksjon, som gjør penis hard. Du må aspirere nåla og fjerne blodet for å senke ereksjonen. Dette heter detumescens på fagspråket.

EKSTREMT: Natasha Crown har allerede utført fem rumpeoperasjoner. Nå planlegger hun sin sjette. Video: Instagram / Youtube / DailyStar. Reporter: Celina Morken Vis mer

Ifølge Store medisinske leksikon er Corpora cavernosum to svamplegemer i penis som ligger på oversiden av urinrøret.

Etter det Rajan beskriver som «en hel del hopping og skriking» på akutten, klarte akuttlegene å redde mannens penis.

- Litt av en historie

Nå har kirurgen delt historien sin på TikTok, der om lag to millioner har sett den oppsiktsvekkende videoen.

Folk har strømmet til kommentarfeltet for å dele sine reaksjoner.

- Da han nevnte nåla, kjente jeg plutselig en skarp smerte i det området, skriver én.

Noen lurer på om pasienten fikk smertestillende før han ble stukket med nåla, men det svarer ikke legen på.

- Heldigvis for meg så holder jeg bare i 46 sekunder, skriver en annen.

- Dette er litt av en historie å fortelle barnebarna, skriver en tredje.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer