Legendarisk spion er død

Den britiske spionen George Blake er død. Hylles av Russlands president Vladimir Putin.

LEGENDARISK: George Blake var spion. Han hoppet over fra MI6 til russisk etteretning under den kalde krigen. Her på en pressekonferanse i 1992. Foto: Boris Yurchenko / AP / NTB
LEGENDARISK: George Blake var spion. Han hoppet over fra MI6 til russisk etteretning under den kalde krigen. Her på en pressekonferanse i 1992. Foto: Boris Yurchenko / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da den kalde krigen raste ble nederlandskfødte George Blake rekruttert til den britiske etterretningsorganisasjonen MI6.

Han var blant annet stasjonert i Korea på 50-tallet. Det er der han skal ha meldt overgang, og begynt å jobbe for Sovjetunionen.

Nå er han død, 98 år gammel, skriver det russiske nyhetsbyrået Tass.

- Den legendariske etterretningsoffiseren George Blake gikk bort i dag, sier talsmann Sergei Ivanov i den russiske etterretningsorganisasjonen SVR til Tass.

- Han elsket oppriktig landet vårt, og beundret vårt folks bragder under andre verdenskrig, la Ivanov til.

DOBBELTAGENT: Et udatert bilde av en yngre George Blake. Foto: AP / NTB
DOBBELTAGENT: Et udatert bilde av en yngre George Blake. Foto: AP / NTB Vis mer

- Amerikansk krigsmaskin

Blake ble fengslet og dømt for spionasje i 1960, men rømte fra fengsel i 1966. Deretter flyktet han til Russland.

I et intervju med BBC i 1990 anslo han at han hadde avslørt identiteten til rundt 500 vestlige spioner, men han nektet for anklagen om at disse avsløringene hadde ført til at 42 av dem ble drept.

SPIONJEGER: Hanne Blomberg er sjef for kontraetterretning i Norge. Hun oppfordrer nordmenn som tror de har vært i kontakt med utenlandske spioner om å kontakte PST. Reporter: Gunnar Hultgreen / Video Lars Eivind Bones Vis mer

I en uttalelse fra russisk etterretning fra 2017 sa Blake at han byttet side etter å ha sett sivile bli massakrert av «den amerikanske krigsmaskinen» mens han var stasjonert i Korea, skriver CBS.

Hyllet av Putin

I 2007 fikk Blake en medalje for innsatsen sin for Russland av president Vladimir Putin.

Putin har også ved en tidligere anledning omtalt Blake som en «briljant profesjonell» og sagt at han er en mann med «bemerkelsesverdig mot».

- Han gjorde et uvurderlig bidrag til å sørge for strategiske fortrinn og bevare fred, sa Putin i en uttalelse etter at dødsfallet ble kjent.

Blake skal ha hatt klokkertro på den kommunistiske ideen.

- Det har virkelig vært et slag mellom godt og ondt, sa Blake i uttalelsen fra russisk etterretning i 2007.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer