Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Legende hjem til USA etter 50 år

Den første amerikaneren som døde i Vietnamkrigen skal begraves i hjemlandet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Mer enn 50 år etter at han ble drept, som én av de to første amerikanerne i Vietnamkrigen, fraktes nå levningene etter James McGovern hjem til USA, skriver AP.

McGovern, også kjent under tilnavnet Earthquake McGoon, fløy et CIA-eid C-119 fraktefly, da flyet ble beskutt og krasjet. Co-piloten, også han amerikaner, og den franske crew-sjefen omkom også. En annen franskmann og en thailender overlevde styrten.

McGovern døde 6. mai 1954.

- Det ser ut som om det er over, gutt, sa han over radio til en annen pilot, før flyet hans braste inn i Laos og en fjellside.

Levende legende

McGovern ble en legende i Asia allerede under 2. verdenskrig. Han dro til Kina i 1944 med luftforsvarets \'Tiger Shark\'-skvadron og kjempet med de USA-støttede kineserne mot Japan i månedene før USA kom med i verdenskrigen. Jagerflygeren, som var en ualminnelig stor flyger med sine 1.80 meter og 117 kilo, skjøt da ned fire japanske Zero-fly og ødela fem andre som stod på bakken.

Det var også her han fikk tilnavnet Earthquake McGoon etter en tegneseriefigur, av en amerikansk bareier.

Da krigen endte i 1945 begynte han å fly for selskapet CAT - Civil Air Transport - og for Chiang Kai-Sheks kinesiske nasjonalist-regime under borgerkrigen mot Mao Zedongs kommunistiske.

JAGERFLYGER James McGovern fløy under både 2.verdenskrig, borgerkrigen i Kina og og under Vietnamkrigen. Nå skal han fraktes hjem til USA, etter at man har funnet levningene hans i Laos. Foto: SCANPIX/AP
JAGERFLYGER James McGovern fløy under både 2.verdenskrig, borgerkrigen i Kina og og under Vietnamkrigen. Nå skal han fraktes hjem til USA, etter at man har funnet levningene hans i Laos. Foto: SCANPIX/AP Vis mer

Han ble fanget av kommunistene etter å ha blitt tvunget ned på bakken, men ble frigitt seks måneder senere. Kollegaer spøkte med at den egentlige grunnen var at fangevokterne hans ganske enkelt hadde blitt lei av å fø på han.

Dekkoperasjoner for CIA

CAT flyttet til Taiwan etter Kai-Sheks nederlag i 1949, og et år senere ble selskapet i all hemmelighet overtatt av CIA. Det fortsatte å fly kommersielt, som dekke for CIAs operasjoner. I 1953 beordret Eisenhower-administrasjonen CAT til Indokina, der det fraktet forsyninger for franskmennene, da med selskapets navn på flykroppene dekket til .

Etterhvert smeltet selskapet sammen med Air America, \'CIA-flyselskapet\', som opererte i Laos og Sør-Vietnam under den amerikanske Vietnamkrigen.

McGoverns skjebne var ukjent inntil en fransk turist hørte om et flykrasj da han besøkte landsbyen Ban Sot i 1959. Dette ble lenge benektet av CIA, men da informasjonen kom frem igjen senere i franske historiepapirer, overtalte noen av de tidligere CAT-pilotene CIA til å undersøke.

I 1997 ble tilfeldigvis C-119 flyet funnet ved Ban Sot, og et flyfoto oppdaget et sted som muligens kunne være gravplasser. I 2002 ble det funnet etterlevninger, som 11.september i år ble bekreftet å være McGovern.

Uvanlig DNA-identifisering

McGovern er den andre personen noen sinne som har blitt identifisert ved hjelp av \'kjerne\'-DNA fra en mannlig slektning. Det vanlige er mitokondrie-DNA fra kvinnelige slektninger.

image: Legende hjem til USA etter 50 år

Han får en militær begravelse og legges ved siden av sin bror den 28. oktober i Basking Ridge.

Det letes ennå etter co-piloten, Wallace Buford, én av 35 sivile av 1797 amerikanere som forsvant i Indokina. Nesten 60 000 amerikanere og over en million vietnamesere ble drept i Vietnamkrigen.

PULITZER; Vietnams politisjef Brigader General Nguyen Ngoc Luan henretter en viet cong-soldat i Saigon, 1. februar 1968. Fotograf Eddie Adams vant senere pulitzerprisen
USAs FALL Nord-vietnamesiske tanks ruller over plassen foran presidentpalasset i Saigon 30. april 1975. USA hadde ikke klart å knekke viljestyrken til nor-vietnameserne, og måtte kapitulere etter 15 år og sterk motstand i hjemmefra.
JUBEL: Nord-vietnamesiske soldater ble møtt med jubel da de kom inn i den sør-vietnamesiske hovedstaden, et bilde som er svært forskjellig fra det mange vestlige fotografer formidlet etter at USA kapitulerte.
VIET CONG: Nord-vietnamesiske geriljasoldater, Viet Cong, masjerer med armene på hverandres skuldre, på vei til forhør i nærheten av Long Thanh. Etterretningstjenesten av et av amerikanernes beste virkemidler.
GENERASJONER MED DEFORMERING: Et amerikansk fly sprøyter ut dioxin, for å ødelegge steder egnet for bakholdsangrep. Tre millioner amerikanske soldater og langt flere millioner vietnamesere ble utsatt for giften. Nå, generasjoner etter, blir fremdeles barn født med store misdannelser som følge av giften.