Legene besvimer under operasjoner

BERGEN (Dagbladet): Det er ikke bare pasienter som blir svimle på operasjonssalen på Haukeland. Kirurger og operasjonssykepleiere dunker hodet i operasjonsutstyret som henger ned fra taket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Noen besvimer, andre pådrar seg stadig kutt og hevelser.

Sykehuset vil nå polstre operasjonsstuene for å unngå flere hodeskader blant kirurger og operasjonssykepleiere.

Det er teknisk utstyr som henger ned fra tak, kroker og annet utstyr i stål, som skaper hodebry. Flere ganger i måneden smeller ansatte hodet inn operasjonslamper og andre gjenstander.

Med svimmelhet, hodepine, kutt og hevelser som resultat.

Måtte sys

I ett tilfelle gikk det så langt at legen parallelt med den egentlige operasjonen måtte sy sammen et stort kutt i hodet til en i operasjonsteamet. Den ansatte pådro seg skaden i møte med en skarp gjenstand da personen reiste seg brått.

I andre tilfeller har ansatte regelrett besvimt etter å ha dundret hodet inn i utstyr som henger ned fra taket.

Sykemelding

- De ansatte dunker hodet inn i utstyr og slår seg når de reiser seg eller forflytter seg på operasjonsstua. Det er selvfølgelig smertefullt, og kan føre til alvorlig skade, sier verneombud Ivar Larsen ved anestesiavdelingen ved Haukeland sykehus.

- Alt utstyret er potensielle farer for de ansatte. Vi ser mer og mer alvorlig på dette, forteller han .

Dagbladet kjenner til at hodeskader som ansatte har pådratt seg under operasjon i noen tilfeller skal ha vært medvirkende årsak til sykemeldinger. Larsen mener likevel bestemt at pasientene ikke har lidd under de ansattes smerter.

- Om en sykepleier må gi seg etter en smell under operasjonen kan man få inn en erstatter uten særlig problem. Framdriften under operasjon har ikke blitt svekket av skadene.

Polstring

Ledelsen ved sykehuset har i lengre tid vært klar over problemene, men først nå starter arbeidet med å sikre operasjonsstuene. I første omgang vil tekniske installasjoner bli polstret.

Sikringsarbeidet ventes ferdig i løpet av neste måned

- Polstring er en midlertidig løsning. På lengre sikt kan det bli snakk om større tiltak, sier verneombud Ivar Larsen.

- Er påbud om hjelm eller polstring av de ansattes hoder aktuelt?

- Det kunne vært et godt alternativ, sier han spøkefullt.

FARLIG: På operasjonssaler som dette på Haukeland sykehus i Bergen er det ansatte skader seg - noen ganger alvorlig. Nå vil sykehuset polstre salene for å få slutt på alle hodeskadene.