Legene ble nektet å snakke

Rett etter at president Vladimir Putin besøkte et sykehus i Beslan fullt av sårede barn, fikk legene munnkurv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Legene ble nektet å snakke med sin egen familie, de fikk ikke gå hjem, og mobiltelefonene ble beslaglagt. Grunnen skal angivelig være at russiske myndigheter ikke vil ha ut den hele og fulle sannheten om da skolebarn ble massakrert i det sørlige Russland fredag, ifølge den anerkjente internettavisa Gazeta.ru. som også skriver at så mange som 600 kan være drept i Beslan.

Det offisielle dødstallet var i går 360. Antallet alvorlig sårede var 69.

President Putin kom i nattens mulm og mørke og unngikk å møte fortvilte foreldre til de døde barna da han besøkte Beslan natt til i går. Han var reist da dagen grydde.

Putin kom og dro

-  Putin kom og dro midt på natta mens alle sov. Kanskje fordi han var redd for å snakke med folk, å se dem i øynene, sa Zalina Gutijeva (37), en barnelege i den nærmeste storbyen, Vladikavkas.

Men hvis Putin var redd for å snakke med pårørende til de døde barna i Beslan, så snakket han til folket i en faderlig tone på russisk TV i går. Omfanget av tragedien siger inn over landet, og selv om Putin innrømmet feil, så var det ikke rom for noen kompromisser i talen hans.

-  Vi har vist svakhet og den svake blir banket opp, sa han. Presidenten lovte full krig mot terrorisme og erklærte to dagers landesorg mandag og tirsdag.

Men Putin øvet selvkritikk for ikke å ha tatt den økende terrortrusselen tilstrekkelig alvorlig.

Ikke en gang i sin tale nevnte han Tsjetsjenia.

-  Terroristene tror de er sterkere enn oss, at de kan skremme oss med sin ondskap, at de kan paralysere oss. Og vi blir stilt overfor ett valg: Å kjempe mot dem eller gå med på deres krav, sa Putin.

Omfattende korrupsjon

Putin innrømmet i sin tale også omfattende korrupsjon, og at det var et av problemene når man skulle bekjempe terror. Et av gislene forteller at en av terroristene sa de hadde betalt seg gjennom veisperringer på dødstoktet.

Det kvinnelige gisselet kritiserte regjeringen for manglende vilje til å forhandle med gisseltakerne. Hun mente at skolens rektor flere ganger hadde forsøkt å ta kontakt med lokale myndighetspersoner, men at de ikke tok telefonen.

Alle de 26 gisseltakerne skal være drept, etter at flere av dem klarte å komme unna i kaoset som oppsto da skolen gikk i lufta fredag. Den som trolig var terroristenes leder, Magomet Jevlovjev, er en nær medarbeider av terrorlegenden Shamil Basajev. Vitner forteller om hvordan han i sitt svarte helskjegg gikk blant gislene og ba dem be til Allah, for deres siste time var nær.

-  Vi ba alle til vår Gud, sier et gissel.

Hvem sin skyld?

Vladimir Putin understreket gjentok i går at de russiske spesialstyrkenes angrep ikke var planlagt. Myndighetenes forklaring er at en kritisk situasjon oppsto fredag ettermiddag, og at de angrep fordi terroristene begynte å drepe gisler. De russiske spesialstyrkene var ikke ferdig oppmarsjert, ifølge avisa Izvestia. Det er likevel uklart hvem som utløste eksplosjonen som startet angrepet.

For president Putin er det viktig at han ikke blir sittende igjen med ansvar for det store tapet av menneskeliv. Det er han som svært personlig har frontet den russiske regjeringens uforsonlige konfrontasjonspolitikk i Tsjetsjenia.

De fleste døde trolig da taket i gymsalen der gislene ble holdt raste fordi terroristene aktiviserte bombene de hadde lagt ut.