Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Legene ga 13-åringen anabole steroider. Det ødela Kjell-Tores liv.

Kjell-Tore Nordli (35) fikk anabole steroider som 13-åring for å hemme veksten. Hormonbehandlingen ødela livet hans. Nå er han 100 prosent ufør.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HEGGELIA, INDRE TROMS (Dagbladet): Verken han eller foreldrene visste at hormonbehandlingen, som skulle stanse veksten på den 193 centimeter høye 13-åringen, besto av anabole steroider.

Veksten til Kjell-Tore Nordli stoppet på 205 centimeter. Legene mente han kunne bli 220 centimeter om han ikke fikk veksthemmende behandling.

Nå forsøker Nordli sammen med advokat Per Olsen i Tromsø å finne svar på hva som egentlig skjedde på Rikshospitalet og Regionsykehuset i Tromsø mens behandlingen pågikk i 1982 og 1983. Blant annet vil de ha svar på hvor store doser Kjell-Tore egentlig fikk på helsestasjonen på Setermoen i Indre Troms.

Deprimert

-  Jeg er deprimert, glemmer og har vansker med konsentrasjonen. I tillegg har jeg nedsatt immunforsvar, og plages med hjerte og lunger, sier Kjell-Tore Nordli til Dagbladet. Vi treffer han hjemme på Heggelia i Troms. Plagene har satt en stopper for en lovende karriere som jazzpianist.

-  Jeg fikk tusenvis av kviser og byller da behandlingen ble igangsatt. Kroppen min eksploderte. Alt jeg trente var karate. I kroppsbyggermiljøet så de på meg med misunnelse. Jeg var stolt, men skammet meg. Jentene i klassen sa jeg så ut som et monster. Etterpå kom svulstene og smertene. De er der fortsatt, sier 35-åringen.

Etter 19 år fant han ut at det legene hadde gitt ham var anabole steroider. Et nettsøk på medisinen Triolandren, fikk det til å demre. Endelig mente Kjell-Tore å ha funnet en forklaring på den enorme muskelmassen som plutselig oppsto, kvisene, og ikke minst svulstene - spesielt i høyre arm.

Det ga svar på hvorfor han mistet konsentrasjonen på ungdomsskolen og ble en problemelev.

35 åringen har tidligere fått avslag på erstatning fra Norsk Pasientskadeerstatning. I avslaget vedgås det at armplagene isolert kan settes i sammenheng med steroide-behandlingen - fordi han angivelig har en genfeil. Men dette visste ikke legene hans.

-  Kan ikke laste sykehuset

«Etter vår oppfatning kan derfor ikke sykehuset lastes for at du ikke fikk informasjon om denne mulige komplikasjonen,» heter det i NPEs avslag.

Advokat Per Olsen slakter rapportene som ligger til grunn.

-  Det er ikke påvist at min klient har noen genfeil. Det er ikke gjort noen forsøk på å finne ut hva som egentlig har hendt. Derfor vil vi ha en uavhengig rapport når saken skal opp i pasientskadenemnda, sier Olsen.

Legejournalene framstår som merkelige, ifølge de to.

-  De preges av feilføringer og mangler. Vekstskjema er vekk, journalen fra Rikshospitalet er ikke funnet. Det synes som om det er tilført informasjon i ettertid, sier advokaten til Dagbladet.

-  Sprøytene var enorme

I papirene framgår det at Nordli fikk doser på én milliliter Triolandren. Umulig, mener han selv og hans familie.

-  Sprøytene var enorme. På legestasjonen hadde de ikke sett noe liknende før. Da de stakk nåla inn i baken var det ofte slik at det sto en stråle ut av sprøytehullet. Pleierne skrek. Andre som har fått doser på en milliliter har sluppet unna uten bivirkninger. Hvorfor reagerte jeg så voldsomt, spør Kjell-Tore.

-  Eksperter sier kroppen vil holde på væsken dersom sprøytene inneholder mindre enn fem milliliter væske, sier advokat Olsen.

-  Jeg frykter jeg har vært gjenstand for et eksperiment, sier Kjell-Tore Nordli.

KAN IKKE GI OPP: - Jeg er drittlei hele saken, men jeg kan ikke gi opp. Behandlingen jeg har fått har forkortet og ødelagt livet mitt, sier Kjell-Tore Nordli til Dagbladet.
193 CM: Som 13-åring var Kjell-Tore Nordli 193 centimeter lang, og klassens høyeste.
STOR PAPPA: Kjell-Tore Nordli har hatt store ambisjoner som jazzpianist, men plagene han sliter med har satt en stopper for det. - Så langt har det ikke blitt noe av karrieren, sier han. Her sammen med sin kone Line (30) og vesle Kine Andrea (1).