<strong>BLE RUSAVHENGIG:</strong> Grethe Iversen (51) mener legene gjorde henne til narkoman. Hun fikk utskrevet enorme mengder morfinliknende preparater og andre, tunge medikamenter i flere år. Nå krever hun erstatning. Foto: Fridgeir Walderhaug
BLE RUSAVHENGIG: Grethe Iversen (51) mener legene gjorde henne til narkoman. Hun fikk utskrevet enorme mengder morfinliknende preparater og andre, tunge medikamenter i flere år. Nå krever hun erstatning. Foto: Fridgeir Walderhaug Vis mer

Legene ga Grethe 985 narko-ampuller på ni måneder. Nå krever hun erstatning

Fire leger granskes etter at smertepasienten ble gitt enorme mengder narkotiske medikamenter over flere år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I juli i fjor skrev Dagbladet at smertepasient Grethe Iversen (51) fikk resept på 985 narkoampuller på knappe ni måneder (krever innlogging), fra juni 2010 til mars 2011.

Selv mener Iversen at legene gjorde henne til narkoman, og misbruket satte henne på bar bakke. Nå krever hun erstatning, og saken hennes ligger til behandling i Norsk pasientskadeerstatning (NPE).

NPE har allerede innhentet en uttalelse fra en ekspert i allmennmedisin som, til tross for legenes utskriving av enorme mengder narkotiske og sterkt vanedannende medikamenter til Grethe Iversen, mener dette har skjedd som ledd i «forsvarlig behandling» og er innenfor «vanlige prinsipper».

Krever ny sakkyndig Dette har fått Iversens advokat til å reagere kraftig.

- Jeg vil be om at Norsk pasientskadeerstatning (NPE) innhenter en sakkyndig uttalelse fra annet hold enn en spesialist i almennmedisin, skriver advokat Tone Ringstad i advokatfirmaet Helland Ingebrigtsen i et brev til NPE.

Fire leger på Sunnmøre blir nå gransket av Statens helsetilsyn etter at Grethe Iversen (50) fikk utskrevet enorme mengder tunge, vanedannende medikamenter over flere år.

- Svært ukritisk - Uttalelsen fra NPE-legen framstår som svært ukritisk når det gjelder legenes rolle i utskrivingen av en usedvanlig stor mengde med vanedannende medikamenter. Han gir inntrykk av at pasienten alene må bære ansvaret for det store medikamentforbruket, og viser bare til faktum som kan bygge opp under konklusjonen, skriver Ringstad.

Alternativt reiser advokaten spørsmål om legeeksperten i det hele tatt har gjennomgått det som foreligger av medisinsk dokumentasjon i saken.

Videre mener advokaten det er oppsiktsvekkende at NPE-legen mener behandlingen var forsvarlig fordi «pasienten ikke var motivert for nedtrapping».

- Her er vi inne på kjernen av misbrukerproblematikk. De strenge retningslinjene for medikamentutskriving er utarbeidet med sikte på å forhindre at legene blir pasientens «langere», påpeker Tone Ringstad.

«Likemannsprinsippet» I valg av sakkyndige eksperter tar NPE som hovedregel utgangspunkt i det såkalte likemannsprinsippet. Det innebærer at en allmennpraktiserende lege vurderes som best til å vurdere forsvarligheten i det arbeidet som er utført av en annen allmennpraktiserende lege.

- I en sak som denne, hvor det kan være snakk om gråsoner, er det en viss fare for at det blir litt «bukken og havresekken» at en almennlege skal vurdere medikamentutskrivingen til andre allmennleger. Den sakkyndige kan lett tenke at han selv kan havne i en tilsvarende situasjon og la seg farge av det, sier Ringstad som har bedt NPE fravike likemannsprinsippet i denne saken.

NPEs legeekspert har ikke festet seg ved journalnotater som tilsier at Grethe Iversen ble fysisk og psykisk avhengig av legemiddelet Ketorax i sprøyteform.

Ketorax hører til legemiddelgruppa opioder, og har langt på vei samme effekt og bivirkninger som morfin.

- Jeg hadde ikke noe ønske om å bli rusmisbruker, men etter som jeg ble stadig mer avhengig, legger jeg ikke skjul på at jeg ble svært manipulerende. Jeg ønsket mer og mer, sier Grethe Iversen til Dagbladet.

Venter på Helsetilsynet Dagbladet har konfrontert NPE-legen med kritikken fra advokat Tone Ringstad.

- Jeg ønsker ikke å uttale meg fordi saken fremdeles er til behandling i NPE, sier han.

Kommunikasjonsdirektør Øydis Ulrikke Castberg i NPE påpeker også at det ikke er kommet til noe vedtak i Grethe Iversens pasientskadesak. Advokat Ringstads spørsmål og innvendinger vil bli vurdert i behandlingen av saken, opplyser NPE som ennå ikke har vurdert om de skal hente inn ytterligere sakkyndige uttalelser i saken.

- Vi avventer også utfallet av Helsetilsynets behandling av saken. Det kan få betydning, sier Castberg.

Tre av legene som nå granskes av Statens helsetilsyn har gitt Iversen resepter på Ketorax.

Tunge medisiner I tillegg til store mengder Ketorax i sprøyteform, fikk Iversen resept på og utlevert store mengder av de følgende tunge medikamentene i samme periode i 2010 og 2011:

Ketorax i tablettform.
Norspan depotplaster - smerteplaster som inneholder opiodet buprenorfin.
Sobril - avhengighetsskapende angstmedisin.
Valium - avhengighetsskapende angstmedisin.
Flunipam - avhengighetsskapende sovemedisin.
Apodorm - avhengighetsskapende sovemedisin.
Mogadon - avhengighetsskapende sovemedisin.
Imovane - avhengighetsskapende sovemedisin.
Paralgin forte - sterke smertestillende som inneholder kodein.
OxiContin - sterke smertestillende som inneholder opioder.
Tramadol - sterke smertestillende som inneholder opioder.
Ketogan - sterke smertestillende av morfintypen.

<strong>RUSFRI:</strong> Grethe Iversen takker hunden Odin for å ha hjulpet henne gjennom en lang og tung avrusningsperiode. Foto: Fridgeir Walderhaug
RUSFRI: Grethe Iversen takker hunden Odin for å ha hjulpet henne gjennom en lang og tung avrusningsperiode. Foto: Fridgeir Walderhaug Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer