- Legene gjorde meg lam

I sommer ble Jan Per Hansen (57) lam fra brystet og ned. Lammelsen oppsto etter at legen firedoblet dosen med blodfortynnende tabletter. Mandag kom han hjem på sin første permisjon fra Sunnaas sykehus, klar for kamp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslomannen Jan Per har bestemt seg for å bevise at han ble funksjonshemmet på grunn av en overdose marevan. Kona Barbara (37) tok tidligere denne uka imot ham i parets nye leilighet på Holmlia. Samme kveld kom en fullmektig fra Advokatfirmaet Staff på besøk.

Staff skal jobbe for at Jan Per får en klekkelig erstatning, om han så må trekke Lovisenberg diakonale sykehus i Oslo for retten.

Flere hundre tusen

Foreløpig vil ikke advokaten si mer enn at erstatningen i hvert fall må bli på flere hundre tusen kroner.

Dagbladet skrev i høst om hvordan beina begynte å svikte 28. juni i fjor, da Jan Per og kona satt og grillet ved campingvogna. Dagen etter lå han på sykehus, lam fra brystet og ned. Handikappet må han leve med resten av livet.

- 100 millioner kroner er ikke noe imot det jeg har opplevd, sier han til Dagbladet.

- Selv om jeg skulle få masse, masse penger, ville jeg hive dem rett i dass mot å få tilbake mitt gamle liv. Livet er rett og slett blitt et helvete.

- Grusom historie

Norsk Pasientskadeerstatning utreder nå om overdosering med marevan førte til blødningen i ryggmargen som lammet ham. Nevrologer på Ullevål sykehus mente på begynnelsen av hans opphold at en overdosering lammet ham. Seinere trakk de diagnosen i tvil.

- Jan Pers historie er grusom. Jeg reagerer på konsekvensene tragedien har fått for ham, sier advokatfullmektig Cecilie Nakstad ved kjendisadvokatens kontor.

- Staff sier konsekvent nei til saker som dette. Så at han sier ja nå, forteller at Jan Per har en svært god sak.

Nå venter de på konklusjonen til den sakkyndige legen som er oppnevnt av Norsk Pasientskadeerstatning. Hvis Jan Per får medhold, vil han sammen med Staff se an størrelsen på erstatningen.
Til voksne skadelidte har organet gitt drøyt tre millioner kroner på det meste, i snitt utbetales rundt 200000 kroner. Løser ikke saken seg her, vil Staff trolig trekke det ansvarlige sykehuset for retten.

- Vi vil ikke ta stilling til om pasienten ble lam på grunn av for mye marevan, men utelukker det ikke, sier avdelingsoverlege Jacob Mosvold ved Lovisenberg diakonale sykehus.

Utelukker ikke skyld

Nevrologene på Ullevål sykehus og Sunnaas sykehus må avgjøre hvem som har skyld i lammelsen, mener han.

- Det som er klart er at mannen fikk en overdosering med marevan. Mye i saken er uklart, og det er blant annet viktig å danne et bilde av i hvor stor grad pasienten fulgte opp legens råd om dosering og kontroll, sier legen til Dagbladet.

I mens finner Jan Per seg til rette i leiligheten på Holmlia, under sin én ukes permisjon fra Sunnaas. Ekteparet måtte flytte fra leiligheten i byen på grunn av trappene. Ved kaffebordet levner han ingen tvil:

- Vi skal vinne saken, om jeg så må komme krabbende til retten.