Trådorm:

Legene gjorde skrekkfunn: - Livsfarlig

Legene kunne se dem kravle rundt under huden.

KRAVLET RUNDT: Mannen hadde ryggproblemer, men da legene undersøkte ham, gjorde de en skremmende oppdagelse. Foto: Jam Press
KRAVLET RUNDT: Mannen hadde ryggproblemer, men da legene undersøkte ham, gjorde de en skremmende oppdagelse. Foto: Jam Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En spansk kloakkarbeider (64) ble innlagt på sykehus etter å ha følt seg dårlig i en periode.

Pasienten hadde symptomer som mild diaré og et plagsomt utslett, ifølge nyhetsbyrået Jam Press.

Kravlet rundt

Det går fram av en casestudie i New England Journal of Medicine at mannen hadde fått hormonbehandling med steroider for ryggmargskompresjon.

Men da legene undersøkte mannen, gjorde de en skremmende overraskelse: Under huden fant de små ormer som kravlet rundt.

De bestemte seg for å undersøke mannens avføring, og ganske så riktig: Der fant de larver fra parasitten Strongyloides stercoralis.

BEVEGET SEG: Legene kunne følge larvenes bevegelse under huden gjennom 24 timer. Foto: Jam Press
BEVEGET SEG: Legene kunne følge larvenes bevegelse under huden gjennom 24 timer. Foto: Jam Press Vis mer

Mannen hadde nemlig fått trådorm (Strongyloides stercoralis). Parasitten finnes til vanlig i tropiske og subtropiske strøk, men kan også overleve i land med temperert klima, ifølge Veterinærinstituttet.

- Parasitten kan være årsak til sykdom hos mennesker, skriver de.

Trenger gjennom huden

Trådorm er små nematoder på cirka to millimeter, som kan smitte verten på flere måter. Blant annet kan larvene kan trenge gjennom huden og de kan komme inn i kroppen gjennom munnen, skriver nettstedet.

Larvene kan også klekke fra egg i tarmen og smitte verten på nytt ved å vandre gjennom slimhinna bak i tarmen, eller ved huden rundt anus.

SJOKKERENDE: Legene fikk bakoversveis da de så dette i testiklene til den 26 år gamle mannen. Video: The New England Journal of Medicine. Vis mer

For problemene med ryggen hadde mannen blitt behandlet med en medisin som påvirket immunsystemet, noe som igjen førte til immunsuppresjon, opplyser leger ved Universitetssykehuset i Madrid.

Det betyr ifølge Store norske leksikon at immunforsvarets funksjon blir dempet. For 64-åringens del førte dette til en hyperinfeksjon.

Kan gå uoppdaget

Norsk legemiddelhåndbok skriver at en hyperinfeksjon forårsaket av trådorm kan være potensielt livstruende og føre til sepsis og organsvikt.

Legene påpekte at mannen hadde jobbet med å håndtere kloakk hele livet, og hadde bodd i en urban region av Spania i hele sitt liv.

De skriver at parasitten kan leve i årevis i kroppen uten at man oppdager det, og at det derfor er mulig at han ble smittet for lenge siden.

Da medisinen svekket mannens immunsystem, ble infeksjonen verre, men mannen fikk raskt foreskrevet anti-parasittære midler.

- Etter å ha fått behandling med Ivermectin, forsvant både utslettet og diareen, sier en talsperson for sykehuset.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer