Medfødt melanocyttisk nevus:

Legene har aldri sett maken

Lokalbefolkningen strømmet til for å se babyen med den sjeldne tilstanden.

DEKKET AV HÅR: Legene ved sykehuset fikk hakeslepp da de så at babyen var dekket av svart, tykt hår. Foto: SWNS/NTB
DEKKET AV HÅR: Legene ved sykehuset fikk hakeslepp da de så at babyen var dekket av svart, tykt hår. Foto: SWNS/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

At noen babyer blir født med hår, er slett ikke så uvanlig, ifølge legenettstedet WebMD.

- Du har kanskje lagt merke til at noen babyer er født fullstendig skallet, mens andre har hodet fullt av hår. Eksperter er ikke helt sikker på hvorfor dette skjer, men de tror gener og DNA spiller en rolle, skriver de.

Forbløffet legene

Legene ved det lokale helsesenteret Bawan, som ligger i byen Hardoi i India, har nok sett litt av hvert som leger flest.

Men da de så denne nyfødte guttebabyen, ble de forbløffet, skriver blant andre nyhetsbyrået South West News Service.

Både mor og barn skal ha vært i god form etter fødselen, men forløsingen bød likevel på litt av en overraskelse.

Babyen ble nemlig født med hår som dekket 60 prosent av kroppen. Bilder av den nyfødte viser at både ryggen, hodet og sidene av kroppen er dekket av tykt, svart hår.

Sjelden hudtilstand

Legene ved sykehuset skal ha stusset over guttens tilstand, ifølge nyhetsbyrået Jam Press. Gutten ble seinere henvist til spesialist Ikram Hussain, som hadde svar på mysteriet:

Hussain ga babyen diagnosen medfødt melanocyttisk nevus, en sjelden hudtilstand som oppstår i fosterlivet, ifølge Norsk Helseinformatikk.

Tilstanden karakteriseres av en uvanlig mørk flekk på huden, som består av pigmentproduserende celler kalt melanocytter, skriver National Library of Medicine.

- Føflekken kan være små hos nyfødte, men vil normalt sett vokse sammen med kroppen, og kan bli minst 40 centimeter i bredden, opplyser nettstedet.

Voldsom hårvekst

De skriver videre at slike flekker kan oppstå overalt på kroppen, men dukker som oftest opp på overkroppen, armer eller bein. De kan være brune til svarte, men kan skifte farge med tida.

Voldsom hårvekst, kalt hypertrikose, kan også oppstå på føflekken - slik som hos den nyfødte gutten.

«VARULV-SYNDROM»: 17 år gamle Lalit Patidar lider av en svært sjelden sykdom. Video: Newslions Vis mer

Omtrent ett av 20 000 barn på verdensbasis rammes av denne tilstanden. Den er normalt sett ikke arvelig, men oppstår derimot som følge av en mutasjon i kroppens celler.

Da lokalbefolkningen hørte om den nyfødte babyen, var det mange som tok kontakt med familien fordi de ville se den sjeldne tilstanden.

Lyst på en utfordring? Prøv Dagbladets spillside!

Risiko for kreft

Dessverre så er personer med denne tilstanden utsatt for å utvikle en aggressiv form for hudkreft, kalt melanom. Det skriver National Library of Medicine, som forklarer at kreften utvikler seg i melanocyttene.

- Estimatene varierer, men på generell basis tror man at folk med medfødt melanocyttisk nevus har fem til ti prosent risiko for å utvikle hudkreft. Når de først får kreft, er overlevelsesraten lav.

Noen vil også utvikle en tilstand kalt nevrokutan melanose, som betyr at det finnes pigmentproduserende celler i vevet som dekker hjernen og ryggmargen.

- Disse melanocyttene kan forårsake økt press i hjernen, og føre til hodepine, spying, irritabilitet, anfall og problemer med å bevege seg. Man kan også utvikle svulster i hjernen.

Det er også en risiko for at andre typer svulster kan utvikle seg, som bløtvevssvulster, fettsvulster og svulster i nervecellene.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer