ASTRID: Den nyfødte jenta ble litt over to dager gammel. Pappa Johan Holmén deler nå historien for å vise støtte til dem som går gjennom det samme. Foto: Privat
ASTRID: Den nyfødte jenta ble litt over to dager gammel. Pappa Johan Holmén deler nå historien for å vise støtte til dem som går gjennom det samme. Foto: PrivatVis mer

Legene klarte å redde dødfødte Astrid:
- Så kom den vanskeligste avgjørelsen vi noen gang har tatt

Familien deler nå sin egen historie for å støtte andre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Onsdag forrige uke ringte svenske Sara Björkgren samboer Johan Holmén og fortalte at vannet hadde gått.

Johan Holmén var på jobb, hoppet rett i bilen og satte fart hjemover.

Han ble sittende i kø, men en halvtime etter at beskjeden kom, var han hjemme og ringte ambulanse.

Datteren var ikke i live

«Jeg kjørte på rødt minst fire ganger. Kjørte sikk-sakk der jeg kunne. Jeg skulle bare fram! Jeg burde ikke kjørt bil. Jeg kunne ha kjørt ihjel meg selv eller andre medtrafikanter. Men hva skulle jeg gjøre??? Min datter skulle fødes!», skriver Holmén i et innlegg på Facebook.

Likevel kom ambulansen fram til Karolinska universitetssykehus før Holmén. Datteren blir født bare minutter etter at de to har ankommet.

«3415 gram og 51 cm lang. En helt PERFEKT liten jente. Ambulansepersonell og leger viser meg til rommet der Astrid ligger. Jeg mister bevisstheten og ambulansepersonalet tar meg imot så jeg ikke slår hodet.»

Astrid var dødfødt.

- Det svartnet helt for meg. Jeg kunne ikke kjenne føttene mine, sier Holmén til Aftonbladet.

«Hjertet slår, men ingen bevegelse i armer eller ben»

Likevel klarer legene å få igang hjertet hennes igjen. Aftonbladet skriver at en av legene fortalte at det var første gang han hadde opplevd noe som dette i løpet av sin 28 år lange karriere.

Mot alle odds, skriver faren, som holdt den lille hånda under hele operasjonen.

HOLDER I SØSTERENS FOT: Parets to år gamle sønn var sammen med dem på sykehuset da respiratoren ble koblet fra. Foto: Privat
HOLDER I SØSTERENS FOT: Parets to år gamle sønn var sammen med dem på sykehuset da respiratoren ble koblet fra. Foto: Privat Vis mer

«Men hun kunne ikke puste på egenhånd, så hun ble koblet til respirator som hjalp til. Hun ble flyttet til nyfødtavdelingen der hun ble koblet opp mot fire ulike maskiner. Kroppen hennes fungerer. Hjertet slår. Men ingen bevegelse i armer eller ben.»

Etter å ha tatt magnetrøntgen av den nyfødte, ble det bekreftet at Astrid var hjernedød. Legene jobbet ut fra en hypotese om at navlestrengen hadde kommet i klem før fødselen. Livet hennes sto ikke til å redde.

- Helt tom

Fredag bestemte Holmén og samboeren seg for at respiratoren måtte kobles fra. Det ble gjort natt til lørdag.

«Jeg hadde hånda mi på brystet hennes og kjente hjerteslagene bli svakere og svakere helt til det ikke slo mer. Men vi fikk kjenne Astrids varme og høre hjerteslagene, fordi legene klarte å gjenopplive henne. Det var fantastisk.»

Før respiratoren ble koblet fra lørdag, ble Astrid døpt. Familien hadde kjøpt et gullkjede til henne som hun nå kommer til å begraves med.

GULLKJEDE: Før respiratoren ble koblet fra, ble Astrid døpt. Da fikk hun dette gullkjedet, som hun nå kommer til å begraves med. Foto: Privat
GULLKJEDE: Før respiratoren ble koblet fra, ble Astrid døpt. Da fikk hun dette gullkjedet, som hun nå kommer til å begraves med. Foto: Privat Vis mer

- Man kjenner seg helt tom. Samtidig er det fint at hun skal få slippe å lide, sier faren til den svenske avisa.

Mandag delte han historien med kjente og ukjente på Facebook. Han skriver at dette er hans opplevelse av situasjonen, og at samboeren kommer til å fortelle sin opplevelse når hun føler seg klar. Paret har fra før en to år gammel sønn.

- Uten ham hadde vi ligget innestengt på et rom. Han vet det ikke, men det er han som gjør at vi orker å gå gjennom dette.