Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Legene kunne ikke tro sine egne øyne: Fant luftboble der store deler av manns hjerne skulle vært

Mannen gikk med den uvanlig store luftlommen i hjernen i flere år før den ble oppdaget ved en tilfeldighet. - Sjeldent, sier norsk forsker.

SJOKKFUNN: Luftboblen i 84-åringens hjerne var hele ni centimeter lang da legene oppdaget den. Foto: BMJ
SJOKKFUNN: Luftboblen i 84-åringens hjerne var hele ni centimeter lang da legene oppdaget den. Foto: BMJ Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da en 84 år gammel mann fra Coleraine i Nord-Irland ankom Causeway sykehus' akuttmottak tidligere i år, slo ingen av legene full alarm.

Ikke engang da han rapporterte om at han hadde følt seg litt ustødig de siste månedene, tenkte de ansatte mer over saken.

Det er jo ikke uvanlig for en person på hans alder å være litt ustø, beroliget hans lege, Finlay Brown.

Bortsett fra at 84-åringen hadde falt mer, og at hans venstre arm og ben hadde blitt svakere den siste tiden, hadde han jo tross alt følt seg helt fin. Han røyket ikke, drakk sjeldent og blodprøvene påviste ingenting utenom det vanlige.

EKSTREMT: Legene omtaler den ni centimeter lange luftlommen som ekstrem. Foto: BMJ
EKSTREMT: Legene omtaler den ni centimeter lange luftlommen som ekstrem. Foto: BMJ Vis mer

- Det var ingen forvirring, svakhet i ansiktet, svekkelse av syn eller tale. Han var frisk, oppegående, selvstendig og i fysisk aktivitet hver dag, skrev legen hans senere i det britiske, medisinske tidsskriftet BMJ.

Ingen frontallapp

Ingen forsto helt hva som feilet mannen, og det var ikke før legene tok en CT- og MR-scan av hjernen hans at de fant kilden til symptomene.

Det viste seg til slutt at 84-åringens hjerne ikke inneholdt noen frontallapp. Grunnen var at mannen hadde for mye luft i hodeskallen.

- Vi ble helt rådville da vi så bildene, sier Brown til The Washington Post.

Bildene var nemlig så ekstreme at legene lurte på om mannen hadde glemt å fortelle om tidligere operasjoner i hjernen eller fosterskader. Det hadde han imidlertid ikke.

- Sjeldent

Trygve Brauns Leergaard, professor i nevrale systemer ved Universitetet i Oslo, sier tilstanden som oftest oppstår etter hjerneoperasjoner. Den kan imidlertid også dukke opp på grunn av infeksjoner, hode- eller ansiktsskader.

- Ansamling av luft i hjernen kan forekomme. Det er svært sjeldent, men det kan oppstå etter inngrep eller infeksjoner, sier han til Dagbladet.

Han forklarer at hjernen vanligvis er beskyttet av hodeskallen og hinner som danner en tett barriere, men i noen tilfeller kan luft slippe inn.

- I forbindelse med operasjon, betennelse eller kreft så kan det en sjelden gang oppstå en åpning inn til hjernen der luft slipper inn, men ikke ut igjen. Da kan det hope seg opp gass som etter hvert kan lage en luftboble i hjernen, sier Leergaard.

Uvanlig stor

Ifølge Brown må luftlommen ha begynt å vokse da den 84 år gamle mannen hadde sitt første, lille slag. Slaget skal ha ført til at han ble svak i den venstre siden av kroppen, som igjen tilslørte symptomene luftlommen førte med seg.

Ifølge det medisinske tidsskriftet er det uvanlig at luftlommer blir så store som i dette tilfellet. Mannens er ifølge rapporten hele ni centimeter lang.

- I løpet av tiden jeg har forsket på dette, har jeg ikke dokumentert tilfeller der en luftlomme har vært så stor som dette. Den må ha brukt flere måneder eller år på å slippe inn luft da pasienten hostet eller nøs, sier mannens lege til The Washington Post.

Kan være farlig

Leergaard bekrefter at det kan være farlig å leve med luftlommer så store som disse i hodet.

- Når det samler seg noe i hodet som ikke skal være der, slik som luft, blod eller kreftceller, så tar det opp plass og skyver hjernen til side. Fordi skallen ikke utvider seg, så kommer hjernen i klem på grunn av det økte trykket i hodet, sier Leergaard.

Hvor mye lufttrykket skader hjernen er ifølge ham avhengig av både hvor mye trykk som bygger seg opp og hvor raskt det skjer.

Ifølge Leergaard er det mulig å tappe luft eller blod fra hjernen. Det viktigste er likevel at den underliggende årsaken til ansamlingen behandles.

I 84-åringens tilfelle hadde luftlommen bygget seg opp over flere år, og legene mente det var to forskjellige behandlingsmetoder. Å tappe ut luften eller å operere bort svulsten som var årsaken til slaget.

På grunn av mannens høye alder, avgjorde legene å ikke gjøre annet enn å medisinere ham. Det fungerer ifølge rapporten så langt utmerket.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!