Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Legene må ha bijobber

Et forbud vil få store konsekvenser, mener Lægeforeningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Presidenten i Den norske lægeforening går hardt ut mot dem som vil sette en stopper for legenes mulighet til å jobbe både i det offentlige og i det private samtidig.

Ikke forbudt med ekstrajobb

Hans Kristian Bakke mener at de som har kommet med forslaget, ikke forstår hva som kan skje hvis det blir forbudt å gå på jobb på en privat klinikk etter vakt på sykehuset.

- Forbud mot bierverv for leger kan få konsekvenser for helsetjenesten som forslagsstillerne ikke overskuer, skriver Bakke i lederartikkelen i siste nummer av Tidsskrift for Den norske lægeforening.

Bakke mener at saken fremstilles som om det er konkurranse mellom statlige og private sykehus og legekontorer, og at sykehuslegene benytter muligheten til å henvise til den private bedriften der de jobber.

I lederartikkelen sier Bakke at Stortinget selv har vedtatt reglene som gjelder for helsepersonell som jobber i flere bedrifter.

- Lovgiver satte ikke bestemmelser som forbyr leger å ha bierverv, skriver han. Det er Helsepersonelloven som avgjør hvordan legene kan jobbe. Blant annet har ikke legene lov til å ha en bijobb på en privat klinikk eller et eget kontor uten å informere arbeidsgiver først.

Misbruk er uetisk

Bakke mener det er nødvendig at mange leger jobber flere steder. For eksempel jobber mange allmenleger også i legevakttjeneste, og kan eventuelt pålegges legevakttjeneste hvis det er nødvendig.

Privatpraktiserende spesialister kan pålegges å jobbe på statlige sykehus minst åtte timer i uka hvis de inngår avtaler med sykehusene.

Bakke sammenlikner dette med at sykehuslegene jobber utenfor sykehuset og mener at alle områdene blir rammet hvis reglene strammes inn. Mange private sykehus gjør oppdrag på vegne av det offentlige, og hvis sykehuslegene ikke får jobbe privat, kan heller ikke de private sykehusene utføre så mange operasjoner som de har avtalt.

Bakke understreker at leger ikke skal misbruke sin stilling og benytte anledningen til å henvise sykehuspasienter til seg selv eller gode kolleger.

- Det er helt utilbørlig om leger benytter sin hovedstilling ved sykehus til å henvise pasienter til privat virksomhet som de selv har interesser i, mener han.