I KOMA: Sykehuset mener Mirranda Grace Lawson er hjernedød. Familien mener hun er i bedring, og kjemper for at hun fortsatt skal få behandling. Foto: Patrick Lawson / AP / NTB scanpix
<div><br></div>
I KOMA: Sykehuset mener Mirranda Grace Lawson er hjernedød. Familien mener hun er i bedring, og kjemper for at hun fortsatt skal få behandling. Foto: Patrick Lawson / AP / NTB scanpix

Vis mer

Legene mener hun er hjernedød. Foreldrene kjemper for å holde respiratoren på. Nevrolog: - De misforstår

- Vanskelig type saker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Saken om to år gamle Mirranda Grace Lawson fra Richmond i Virginia i USA har skapt overskrifter i både amerikanske og internasjonale medier, blant annet Dagbladet i går.

Den lille jenta falt i koma etter at hun satte fast et popcorn i halsen. Legene på sykehuset som behandler henne mener hun er hjernedød, og vil gjennomføre en test for å få det endelig bekreftet.

Foreldrene hennes kjemper mot dette, og har anket saken til høyesterett i delstaten, for å sikre at respiratorene ikke skrus av.

Handler om tillit

Morten Horn, overlege i nevrologi ved OUS Ullevål, sier denne typer saker er vanskelige.

- Foreldrene stoler ikke på helsepersonellet, og stoler da heller ikke på testene helsepersonell gjør. Dette viser hvor utrolig viktig det er med tillit i slike saker: pasienter og pårørende er prisgitt kompliserte medisinske vurderinger som de selv ikke har mulighet til å overprøve. Da blir det avgjørende at helsepersonell har tillit hos de pårørende, og gjør seg fortjent til tilliten, skriver Horn i en e-post til Dagbladet.

Han beskriver testen sykehuset ønsker å utføre, en såkalt apnoe-test, slik:

- Den gjennomføres etter at pasientens kropp har blitt fullmettet med oksygen. Det betyr at selv om respiratoren skrus av, så holder oksygen-metningen seg høy/god gjennom hele testen. Det som skjer er at nivåene av karbondioksid (CO2) bygger seg opp til høye verdier. Dette er ikke i seg selv farlig/skadelig innenfor rammene av denne testen, så sant den utføres korrekt. Men det utgjør et enormt kraftig stimulus for å få pasienten til å trekke pusten selv. Hvis det ikke kommer et åndedrett under denne testen (samt informasjon fra andre tester), vet vi at det livsviktige pustesenteret i hjernestammen er ødelagt/ute av funksjon.

- Foreldrene har derfor misforstått dersom de tror testen vil skade jenta. Derimot vil testresultatet være den siste og avgjørende test som viser at dette ikke lenger er en levende pike, men en død kropp på respirator. Det vil også være feil å si at man «tar livet av» jenta: Hvis legene har rett i sin vurdering er hun død allerede, skriver han.

- Er død

Horn sier også at jenta trolig ikke lenger faktisk er i koma.

- Det er vel korrekt at Mirranda havnet i koma da hun ble syk. Men etter dette gikk hun over til å være hjerne(stamme)død. Så hun er ikke lenger i koma, hun er død. Normalt trenger man ikke apnoe-testen for å konkludere med dette - det er stort sett bare i settingen av organdonasjon at vi har behov for så høy grad av sikkerhet. I denne konfliktfylte situasjonen kunne det nok ha vært nyttig å bruke apnoe-test og kanskje også kontrast-røntgen-undersøkelse av hjernen, for å gi foreldrene trygghet for at jenta deres virkelig er død.

I Mirrandas sak har sykehuset overfor retten gjort det klart at alle undersøkelser de har gjort tyder på at jenta er hjernedød. Behandlingen hun nå får er svært kostbar, og de mener det ikke er mulig for familien å ta vare på henne i hjemmet deres.

- Det er en vanskelig situasjon. Alle involverte ønsker det beste for Mirranda og familien hennes, sier de i en pressemelding ifølge Richmond Times-Dispatch.